Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους επικεφαλής εταιρειών και ενώσεων μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (IFPMA), όπου η στήριξη της καινοτομίας στο επίπεδο του φαρμάκου αποτελεί το αντικείμενο της συνάντησης.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «τα θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα βρίσκονται στο επίκεντρο της προεκλογικής μας εκστρατείας ενόψει των ευρωεκλογών, γιατί για την κυβέρνηση μας και την Ευρώπη πρέπει να βρίσκεται στην προτεραιότητα».

«Χάνουμε ανταγωνιστικότητα και η Ευρώπη δεν μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις υψηλού επιπέδου. Σαφώς θα πιέσουμε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ειδικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επικεντρωθεί στα ζητήματα αυτά. Η Ελλάδα και η κυβέρνησή μου θα βάλει στην προμετωπίδα της ατζέντας τα ζητήματα αυτά», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δίνει έμφαση στο πώς μπορεί να στηρίξει την καινοτομία στη χώρα.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, εξήγησε ότι «ένας από τους λόγους που επιλέξαμε την Ελλάδα είναι γιατί στηρίζει την καινοτομία. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι μια από τις χώρες που έχει λάβει ξεκάθαρη θέση για την προώθηση της καινοτομίας και με την παρουσία μας δηλώνουμε πόσο ικανοποιημένοι είμαστε και πόσο θέλουμε να συνεργαστούμε».

Ακόμη, ο κ. Μπουρλά εξήγησε ότι «μπαίνουμε σε μια περίοδο εξελίξεων και αυτό σημαίνει επενδύσεις. Μέχρι στιγμής 250 δισ. δολάρια έχουν επενδυθεί στην έρευνα και την καινοτομία από τη φαρμακοβιομηχανία».

«Αυτή στιγμή το κέντρο είναι οι ΗΠΑ. Στην αρχή η διαφορά ήταν 2 δισ. υπέρ των ΗΠΑ και το 2023 θα ξεπεράσουμε τα 50 δισ. δολάρια υπέρ των ΗΠΑ και σε βάρος της Ευρώπης» σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στις φιλικές προς την καινοτομία πολιτικές και την προστασία της πνευματικής δημιουργίας. Όπως είπε «στις περισσότερες περιπτώσεις που μας αφορούν η καινοτομία αποτυπώνεται σε ένα κομμάτι χαρτί. Είναι σημαντικό να νιώσει κάποιος ότι η άυλη δημιουργία τυγχάνει προστασίας».

Διαβάστε ακόμη: