Επιστολή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕFSF) για την πρόωρη αποπληρωμή τμήματος του δανείου του ΔΝΤ ύψους περίπου 3,1 δισ. ευρώ έστειλε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Η διαδικασία είχε ξεκινήσει στα τέλη του 2020 και αφορά την καταβολή δανείων προς το ΔΝΤ,  τα οποία λήγουν το 2021 και το 2022. Για να «ξεκλειδώσει» η διαδικασία εκκρεμούσε  η αποστολή των σχετικών επιστολών προς τον ESM. Υπενθυμίζεται πως η χώρα μας πρέπει να καταβάλει φέτος το συνολικό ποσό των 1,8 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 300 εκατ. ευρώ πληρώθηκαν τον Ιανουάριο και εκκρεμεί η πληρωμή δόσης 200 εκατ. μέσα στο Μάρτιο.

Πρόκειται για μια κίνηση που θα βελτιώσει το προφίλ του ελληνικού χρέους, καθώς τα δάνεια του ΔΝΤ φέρουν «τσουχτερό» επιτόκιο, πολύ ακριβότερο από το κόστος δανεισμού της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές. Την ίδια ώρα, η αποπληρωμή 3,1 δις ευρώ θα μειώσει και το ύψος του ελληνικού χρέους, κάτω από το ψυχολογικό όριο του 200% του ΑΕΠ, μια εξέλιξη που αναμένεται να επιδράσει θετικά στους ξένους επενδυτές και τις διεθνείς αγορές.

Τον Οκτώβριο του 2019 η Ελλάδα είχε αποπληρώσει πρόωρα προς το ΔΝΤ ποσό ύψους 2,7 δισ. ευρώ.