Κρούσμα λέπρας εντοπίστηκε στην Ελλάδα και αυτήν τη στιγμή νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Αττικόν» όπως επιβεβαίωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας του νοσοκομείου, Σπυρίδων Πουρνάρας.

Σύμφωνα, με τον καθηγητή Μικροβιολογίας του νοσοκομείου, Σπυρίδωνα Πουρνάρα, ο οποίος μίλησε το πρωί της Κυριακής στο Open TV πρόκειται για άτομο το οποίο «είναι από την Πελοπόννησο».

«Είχαμε βρει και πρόπερσι τέτοιο κρούσμα (σ.σ. κρούσμα λέπρας). Είμαστε σε επαγρύπνηση για να μην διασπαρούν», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πουρνάρας.

Κρούσμα λέπρας εντοπίστηκε στην Ελλάδα – Τι είναι η λέπρα

Η λέπρα -που αποκαλείται επίσης «νόσος του Χάνσεν»-, προκαλείται από το μυκοβακτηρίδιο της λέπρας (Mycobacterium leprae).

Επηρεάζει κυρίως τα νεύρα των άκρων, του δέρματος, του βλεννογόνου της μύτης και του αναπνευστικού σωλήνα.

Η λέπρα παράγει δερματικά έλκη, νευρική βλάβη και μυϊκή αδυναμία. Αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή παραμόρφωση ή σημαντική αναπηρία.

Είναι μία από τις παλιότερες ασθένειες στην ιστορία του ανθρώπου.

Η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση λέπρας εντοπίζεται περίπου το 600 π.Χ.

Είναι κοινή σε πολλές χώρες, ιδιαίτερα σε τροπικά και υποτροπικά κλίματα. Ωστόσο, δεν απαντά συχνά στις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Ευρώπη.

Θεωρείται ότι η ασθένεια μεταδίδεται μέσω επαφής με βλεννογόνους εκκρίσεις ενός μολυσμένου ατόμου. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν το άτομο βήχει ή φτερνίζεται.

Η ασθένεια δεν είναι ιδιαίτερα μεταδοτική. Ωστόσο, η στενή, επαναλαμβανόμενη επαφή με ένα μολυσμένο άτομο για μεγάλη χρονική περίοδο μπορεί να οδηγήσει στη μετάδοσή της.

Το βακτήριο που είναι υπεύθυνο για τη λέπρα πολλαπλασιάζεται πολύ αργά. Η ασθένεια έχει μέσο χρόνο επώασης (ο χρόνος μεταξύ της μόλυνσης και της εμφάνισης των πρώτων συμπτωμάτων) πέντε χρόνια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τα συμπτώματα μπορεί να μην εμφανιστούν ακόμη και για 20 χρόνια.

Τα κύρια συμπτώματα της λέπρας περιλαμβάνουν:

  • Μυϊκή αδυναμία
  • Μούδιασμα σε χέρια, πόδια και άκρα ποδός
  • Κακώσεις του δέρματος

Οι κακώσεις του δέρματος οδηγούν σε μειωμένη αίσθηση αφής, θερμοκρασίας ή πόνου. Δεν επουλώνονται, ακόμη και ύστερα από αρκετές εβδομάδες. Είναι συνήθως πιο ανοιχτόχρωμες συγκριτικά με το φυσιολογικό τόνο του δέρματός σας ή μπορεί να είναι ερυθρές λόγω φλεγμονής.

 

Παγκόσμια ανησυχία για την ευλογιά των πιθήκων:

Παγκόσμια ανησυχία για την ευλογιά των πιθήκων – Συστάσεις για νέα εμβόλια σε ΕΕ και ΗΠΑ

Με τις πληροφορίες σχετικά με την ευλογιά των πιθήκων να είναι σε καθημερινή διάταξη, αξίζει να διαβάσετε την τεκμηριωμένη και επεξηγηματική προσέγγιση του γιατρού που μας ενημέρωνε αξιόπιστα για τον Covid-19:

Δέκα διευκρινίσεις για την ευλογιά των πιθήκων από τον Διδάκτωρ του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργο Παππά