Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας θα προχωρήσουν και σε νέα αύξηση των επιτοκίων εάν χρειαστεί, ενώ παράλληλα αξιολογούν τον αντίκτυπο που έχουν οι προηγούμενες αυξήσεις.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg από το Μαρακές, όπου πραγματοποιείται η διπλή ετήσια σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, είπε ότι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας αξιολογούν «πολλά κινούμενα μέρη» που θα επηρεάσουν τις προοπτικές των οικονομιών στη ζώνη του ευρώ και σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και τα αποτελέσματα από τις προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων.

«Βλέπουμε τις αυστηρότερες συνθήκες δημοσιονομικής σύσφιξης που έχουν καταγραφεί ποτέ», είπε η Λαγκάρντ και συμπλήρωσε, «Γνωρίζουμε ότι τα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμα αποκαλυφθεί ως προς το πώς θα επηρεαστούν οι οικονομίες μας».

Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ έχει οριστεί για τις 26 Οκτωβρίου. Στις μέχρι τώρα δηλώσεις τους τόσο η ίδια όσο και τα άλλα μέλη της ΕΚΤ έχουν επισημάνει ότι στην επικείμενη συνάντησή τους θα κάνουν τον απολογισμό της πορείας σύσφιξης χωρίς να αφήνουν υπόνοιες για οποιαδήποτε αλλαγή στα επιτόκια.

Ωστόσο, η Λαγκάρντ αρνήθηκε να αποκλείσει ενδεχόμενη νέα αύξηση του κόστους δανεισμού εφόσον χρειαστεί. Τον Σεπτέμβριο, η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια για 10η συνεχόμενη φορά.

«Όπως έχω ξαναπεί, ο στόχος μας, η αποστολή μας, είναι να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2% μεσοπρόθεσμα -και θα το κάνουμε, αυτό συμβαίνει καθώς μιλάμε, και θα επιμείνουμε, θα είμαστε σταθεροί και έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα αν χρειαστεί», δήλωσε η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας.

Επιπλέον τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ έχουν επισημάνει ότι η συνεδρίαση του Δεκεμβρίου -που θα είναι η τελευταία τους για το 2023- θα είναι μια κομβική στιγμή για την αξιολόγηση της μέχρι τώρα πορείας της νομισματικής τους πολιτικής, δεδομένου ότι θα έχουν στη διάθεσή τους τα νεότερα στοιχεία.

Διαβάστε ακόμη: