Κρίσιμη θεωρείται από πολλούς παράγοντες της αγοράς η σημερινή συνάντηση του Υπουργού οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών. Η ατζέντα είναι… πλούσια όπως άλλωστε και οι αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση θα “πέσουν” στο τραπέζι των συνομιλιών οι προτεραιότητες της κυβέρνησης στον χρηματοπιστωτικό κλάδο καθώς επίσης και τη συμβολή των τραπεζών στην επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια.
Η επανεκκίνηση του “Ηρακλή”
Η επανεκκίνηση του προγράμματος “Ηρακλής” (Ηρακλής ΙΙΙ), η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, αλλά και το κλείσιμο της ψαλίδας ανάμεσα στα επιτόκια δανείων και καταθέσεων, είναι βασικές προτεραιότητες για τον υπουργό Οικονομικών. Στο τραπέζι της συνάντησης ΥΠΟΙΚ και τραπεζιτών θα βρεθεί και η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες, διαδικασία που αναμένεται να εκκινήσει άμεσα από τη Eurobank με την επαναγορά των μετοχών της. Οπως όλα δείχνουν η εν λόγω διαδικασία υποστηρίζεται θερμά από την κυβέρνηση καθώς θα αποτελέσει μία ακόμη κίνηση για την επιτάχυνση της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, ενώ ταυτόχρονα κάνει ξεκάθαρη την προσήλωση και την ταχύτητα της στην υλοποίηση των εξαγγελιών της στο μέτωπο του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Διοχέτευση ρευστότητας
Ωστόσο στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης του υπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών με την ΕΕΤ, κυρίαρχο ζήτημα θα είναι η συμβολή των τραπεζών στην διοχέτευση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, καθώς επίσης και το θέμα των επιτοκίων καθώς η ψαλίδα μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων παραμένει μεγάλη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νέος υπουργός αναφέρθηκε πρόσφατα στην αντιμετώπιση της ψαλίδας μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων ως μία τις κυριότερες προκλήσεις και ανακοίνωσε πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν τον ανταγωνισμό και θα μειώσουν το spread. Μεταξύ αυτών, την επέκταση της παροχής δανείων, από μη τραπεζικά ιδρύματα και την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των τόκων των εντόκων γραμματίων και των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου ώστε να αποτελέσουν εναλλακτική επιλογή τοποθέτησης των κεφαλαίων. Σημειώνεται, τέλος, πως στις προτεραιότητες του νέου οικονομικού επιτελείου είναι και βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό και στο πλαίσιο λειτουργίας των servicers, καθώς και μέτρα για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς.