Ο Υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλ Νταρμανέν, υποστήριξε ότι η Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, είναι «ανίκανη να διαχειρισθεί τα μεταναστευτικά προβλήματα» της πατρίδας της, όπου καταγράφεται ρεκόρ αφίξεων από τη βόρεια Αφρική.

Τούτη η τοποθέτηση προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ρώμης. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, ματαίωσε την επίσημη επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει στο Παρίσι, γράφοντας στα κοινωνικά δίκτυα ότι τα σχόλια του Νταρμανέν είναι «απαράδεκτα» και προσβάλλουν την Ιταλία.

Ο κ. Ταγιάνι επρόκειτο να συναντηθεί με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Κατρίν Κολονά, αργότερα σήμερα (04/05). Αυτή, θα ήταν η πρώτη του επίσκεψη στη Γαλλία, αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του και η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αν – Κλερ Λεζάντρ, είχε υπογραμμίσει ότι «θα ήταν μία ευκαιρία για τους δύο Υπουργούς να συζητήσουν τη στήριξη προς την Ουκρανία και τις κοινές προκλήσεις στη Μεσόγειο». Λίγο πριν γνωστοποιηθεί η απόφαση του Αντόνιο Ταγιάνι, το Κε ντ’ Ορσέ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τόνιζε ότι η διμερής σχέση «βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ των χωρών και των ηγετών μας».

«Σε πνεύμα αλληλεγγύης, η γαλλική κυβέρνηση επιθυμεί να εργασθεί με την Ιταλία, ώστε να αντιμετωπισθεί η κοινή πρόκληση της ταχείας αύξησης των μεταναστευτικών ροών», προσέθεσε η γαλλική διπλωματία, σε ένα έμμεσο σχόλιο για τις δηλώσεις του Ζεράλ Νταρμανέν.

«Η κυρία Μελόνι, η ακροδεξιά κυβέρνηση (σ.σ. της Ιταλίας) την οποία επέλεξαν οι φίλοι της κυρίας (σ.σ. Μαρίν) Λεπέν, είναι ανίκανη να διαχειρισθεί τα μεταναστευτικά προβλήματα για τα οποία εξελέγη», ισχυρίσθηκε νωρίτερα ο Υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, όταν καλέστηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Προέδρου του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος «Εθνικός Συναγερμός» (RN), του Ζορντάν Μπαρντελά, για την κατάσταση στα γαλλοϊταλικά σύνορα.

«Ναι, υπάρχει συρροή μεταναστών και ιδίως ανηλίκων» στα νότια της Γαλλίας, παραδέχθηκε, επιρρίπτοντας την ευθύνη στη γειτονική Ιταλία. «Η αλήθεια είναι ότι στην Τυνησία, η πολιτική κατάσταση ωθεί πολλά παιδιά να ανεβαίνουν στην Ιταλία και εκείνη είναι ανίκανη να διαχειρισθεί αυτή τη μεταναστευτική πίεση.

Η Μελόνι είναι σαν τη Λεπέν, εκλέγεται υποστηρίζοντας ότι θα τα καταφέρει καλύτερα από τους άλλους και μετά βλέπουμε ότι (η μετανάστευση) δε σταματά, αλλά εντείνεται», τόνισε, αναφερόμενος στην Πρωθυπουργό της Ιταλίας, η οποία αντιμετωπίζει «μία πολύ σοβαρή μεταναστευτική κρίση», όπως σημείωσε.

Τον περασμένο Νοέμβριο, οι γαλλοϊταλικές σχέσεις πέρασαν μία περίοδο έντασης, όταν η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι, που μόλις είχε αναλάβει καθήκοντα, δεν επέτρεψε να ελλιμενιστεί το πλοίο της ανθρωπιστικής οργάνωσης, SOS Méditerranée. Το πλοίο έγινε τελικά δεκτό, για πρώτη φορά, στο λιμάνι της Τουλόν στη Γαλλία. Το Παρίσι είχε τότε συγκαλέσει μία ευρωπαϊκή Σύνοδο, ζητώντας να μην επαναληφθεί αυτό το περιστατικό.

Έκτοτε, οι αφίξεις μεταναστών στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου αυξάνονται, ιδίως μέσω του νέου «μεταναστευτικού διαδρόμου» από την Τυνησία. Περισσότεροι από 36.000 άνθρωποι έχουν φθάσει στην Ιταλία από τις αρχές του έτους. Συγκριτικά, το πρώτο τετράμηνο του 2022, οι αφίξεις ήταν 9.000, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών της γείτονος χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ελιζαμπέτ Μπορν, ανακοίνωσε στα τέλη Απριλίου ότι θα αναπτυχθούν «επιπλέον» 150 αστυνομικοί και χωροφύλακες στο διαμέρισμα Αλπ–Μαριτίμ, προκειμένου «να αντιμετωπίσουν την αυξημένη μεταναστευτική πίεση στα σύνορα με την Ιταλία», ενώ, θα συγκροτηθεί και μία «συνοριακή δύναμη». «Στην Αυστραλία, αυτό λειτουργεί πολύ καλά. Στα σύνορα, ελέγχονται οι ταυτότητες των ανθρώπων», κατέληξε ο Νταρμανέν.

Διαβάστε ακόμη: