Το διήμερο 23 – 24 Απριλίου, οι ιταλικές αρχές διέσωσαν περίπου 1.600 μετανάστες, οι οποίοι επέβαιναν σε 47 σκάφη στην κεντρική Μεσόγειο. Οι άνθρωποι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο νησί Λαμπεντούζα.

Η ιταλική ακτοφυλακή ανέφερε ότι μετέφερε σε ασφαλή τόπο περίπου 1.200 μετανάστες, όμως, τουλάχιστον 23 άνθρωποι αγνοούνται και ένα πτώμα ανασύρθηκε από τη θάλασσα, έπειτα από τρία ναυάγια, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση. Ακόμη δώδεκα σκάφη που μετέφεραν περίπου 400 μετανάστες διασώθηκαν σήμερα (25/04), σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, ANSA.

Τους προηγούμενους μήνες, σημειώθηκε «κατακόρυφη» αύξηση στον αριθμό των σκαφών με μετανάστες που προσπαθούν να φθάσουν στις ιταλικές ακτές από την Τυνησία, που έχει μετατραπεί σε βασικό σημείο αναχώρησης μετά την καταστολή της παράνομης διακίνησης ανθρώπων στη Λιβύη, τους τελευταίους μήνες. Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που διαπλέουν τη Μεσόγειο με σκάφη διακινητών, η συντηρητική κυβέρνηση της Ρώμης έκανε έκκληση στις Βρυξέλλες να πράξουν περισσότερα, προκειμένου να μειώσουν τις παράτυπες αφίξεις.

Πριν από ένα 24άωρο (24/04), η Ιταλία πρότεινε στην Τυνησία την προοπτική χρημάτων με αντάλλαγμα οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούσαν στο Λουξεμβούργο πώς θα απαντήσουν στην αυξανόμενη αστάθεια, στην αφρικανική χώρα. Ο Υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Πιαντεντόζι, θα επισκεφθεί την Τυνησία αργότερα αυτή την εβδομάδα, μαζί με τον ανώτατο αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Μεταναστευτικό και τον Γάλλο ομόλογό του.

Διαβάστε ακόμη: