«Η φωτιά άρχισε από προσωρινή αποθήκη πυρομαχικών σε ρωσική στρατιωτική βάση, στην περιοχή Τζιανκόι της Κριμαίας και μερικά λεπτά αργότερα, προκλήθηκε έκρηξη», σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας.

«Δύο άμαχοι τραυματίσθηκαν, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η απομάκρυνση των κατοίκων γειτονικού χωριού», σύμφωνα με τον Κυβερνήτη της Κριμαίας, Σεργκέι Ακσιόνοφ, ο οποίος μετέβη στο σημείο.

«Οι εκρήξεις συνεχίζονταν για τις επόμενες –τουλάχιστον– τρεις ώρες», ενημέρωσε.

Το περιστατικό σημειώθηκε μία εβδομάδα μετά την έκρηξη πυρομαχικών που προορίζονταν για την πολεμική αεροπορία, σε αποθήκη στην περιοχή του στρατιωτικού αεροδρομίου του Σάκι, στο δυτικό τμήμα της Κριμαίας. Οι εκρήξεις εκείνες, προκάλεσαν τον θάνατο ενός ανθρώπου, ενώ αρκετοί τραυματίσθηκαν.

Η χερσόνησος της Ουκρανίας, που προσαρτήθηκε το 2014 από τη Μόσχα, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στη γειτονική Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου.

Ρωσικά αεροσκάφη απογειώνονται σχεδόν καθημερινά από την Κριμαία ώστε να πλήξουν στόχους σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο του Κιέβου και αρκετές ζώνες της περιοχής βρίσκονται στην ακτίνα δράσης των ουκρανικών κανονιών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών (ντρόουν).

Παρά την εμπόλεμη σύγκρουση, η Κριμαία παραμένει δημοφιλής τόπος διακοπών για πολλούς Ρώσους, οι οποίοι συνεχίζουν να απολαμβάνουν το καλοκαίρι στις παραλίες της ευρύτερης περιοχής.

«Το πρωί κοντά στο Τζανκόι, άρχισε με εκρήξεις», αντέδρασε ο Σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντολιάκ.

«Η Κριμαία –ως φυσιολογική χώρα– αποτελείται από τη Μαύρη Θάλασσα, τα βουνά, την αναψυχή και τον τουρισμό. Ωστόσο, η κατεχόμενη –από τις ρωσικές δυνάμεις– Κριμαία πλήττεται από εκρήξεις αποθηκών πυρομαχικών και βιώνει αυξημένο κίνδυνο θανάτου για εισβολείς και κλέφτες», προσέθεσε στο δημόσιο μήνυμά του.