«Η άρνηση της Ουκρανίας και των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ να αναγνωρίσουν την εξουσία της Μόσχας στην Κριμαία, αποτελεί μία συστημική απειλή για τη Ρωσία», ισχυρίσθηκε σήμερα (17/07) ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

«Αν κάποια άλλη χώρα, όπως η Ουκρανία και τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ έχουν την πεποίθηση ότι η Κριμαία δεν είναι ρωσική, τότε, αυτό το κράτος είναι μία συστημική απειλή για εμάς» τόνισε ο τέως Πρόεδρος της Ρωσίας, απευθυνόμενος σε βετεράνους του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Μεντβέντεφ: «Ποιος είπε ότι η Ουκρανία θα υπάρχει ακόμη στον χάρτη σε δύο χρόνια»;

Ο τέως Πρόεδρος της Ρωσίας έγραψε σε δημόσιο μήνυμά του ότι «απλώς θα ήθελα να κάνω μία ερώτηση. Ποιος είπε ότι σε δύο χρόνια, η Ουκρανία θα υπάρχει ακόμη στον παγκόσμιο χάρτη;».

Το Κίεβο αντιμετωπίζει τις δηλώσεις του Ντμίτρι Μεντβέντεφ ως απόδειξη των σκέψεων ότι ο επίσημος πολεμικός στόχος της Μόσχας –ήτοι να «αποναζιστικοποιήσει» τη χώρα– αποτελεί μονάχα ένα πρόσχημα, για την καταστροφή και τον αφανισμό του ουκρανικού πολιτισμού.

Το Κρεμλίνο δεν προέβη σε επίσημη τοποθέτηση αναφορικά με τον ισχυρισμό του Μεντβέντεφ, στις 15/06. Ο εκπρόσωπος, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε μόνο ότι «γνωρίζουμε πως η Ουκρανία έχει μεγάλα προβλήματα. Η χώρα συνεχίζει να αρνείται τη “χαλιναγώγηση” των εθνικιστών που υπάρχουν στους κόλπους της», ολοκλήρωσε.

Ντμίτρι Μεντβέντεφ: «Η Ρωσία απορρίπτει το ιταλικό σχέδιο για ειρήνευση στην Ουκρανία»

Στις 24/05, γνωστοποιήθηκε πως η Μόσχα απέρριψε το ειρηνευτικό σχέδιο της γείτονος χώρας για την Ουκρανία, διά στόματος Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Όποιος το συνέταξε, μοιάζει να βασίσθηκε τόσο σε δημοσιεύματα επαρχιακού τύπου, όσο και στα ψεύδη της Ουκρανίας», επεσήμανε εν συνεχεία ο κ. Μεντβέντεφ.

Ο τέως Πρόεδρος της Ρωσίας προσέθεσε ότι «η προτεινόμενη πλήρης αυτονομία της Κριμαίας από την Ουκρανία, θα αποτελούσε σίγουρα αιτία πολέμου».

Ο Ιταλός Υπουργός ΕξωτερικώνΛουίτζι Ντι Μάιο, υπογράμμισε νωρίτερα πως «υπό το φως των εξελίξεων στην Ουκρανία, πρέπει να δοθεί νέα ώθηση στην διαδικασία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα δυτικά Βαλκάνια».