Έντονο διατηρείται το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων για επενδύσεις στην ελληνική αγορά των ακινήτων παρά το ράλι των τιμών.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι προσδοκίες για την ελληνική αγορά οικιστικών ακινήτων παραμένουν θετικές, παρά τις αβεβαιότητες στην εγχώρια και παγκόσμια οικονομία, ενώ τα στοιχεία της ΑΑΔΕ καταγράφουν αύξηση των μεταβιβάσεων ακινήτων.

Από 1-1-2023 έχουν υποβληθεί περισσότερες από 117.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις για αγοραπωλησίες ακινήτων, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές και οι φόροι που έχουν βεβαιωθεί αγγίζουν τα 170 εκατ. ευρώ.

Οι γονικές παροχές και δωρεές είναι ιδιαίτερα αυξημένες, λόγω του υψηλού αφορολογήτου ορίου των 800.000 ευρώ που ισχύει για τους συγγενείς της πρώτης κατηγορίας.

Η ΤτΕ εκτιμά ότι βραχυπρόθεσμα, το επενδυτικό ενδιαφέρον, κυρίως από το εξωτερικό, θα παραμένει έντονο ειδικά για συγκεκριμένες προνομιακές θέσεις στο λεκανοπέδιο της Αττικής και για περιοχές με τουριστικά χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό ότι η κεντρική μας τράπεζα επισημαίνει ότι οι αγορές οικιστικών ακινήτων σε πολλές χώρες της ΕΕ βρίσκονται ήδη σε πορεία σημαντικής διόρθωσης ως προς τις τιμές, τις αποδόσεις και τον αριθμό των συναλλαγών.

Έχει δηλαδή ήδη χτυπήσει κόκκινο! Κάτι που η στήλη έχει καταγράψει εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, προειδοποιώντας για μεγάλη “φούσκα”, που μπορεί να φέρει ακόμα και απότομη πτώση τιμών.

Διαβάστε περισσότερα