Σήμερα (18/05), ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι κατηγόρησε τη Βουλγαρία ότι συμπεριφέρεται προς την πατρίδα του, όπως η Ρωσία έναντι της Ουκρανίας. «Η ρητορική που χρησιμοποιεί η Βουλγαρία προς τη Βόρεια Μακεδονία είναι, δυστυχώς, πολύ παρόμοια με εκείνη που ασκεί η Ρωσική Ομοσπονδία για την Ουκρανία.

Είναι απαράδεκτο να γίνεται κατάχρηση τέτοιων αβάσιμων κατηγοριών για πολιτικούς σκοπούς, ειδικά εν μέσω μίας κρίσιμης περιόδου για την ιστορία της Ευρώπης. Η Βόρεια Μακεδονία αναγνωρίζεται διεθνώς ως μία επιτυχημένη, σύγχρονη πολυεθνοτική κοινωνία και δημοκρατία. Όλες οι διεθνείς εκθέσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα το επιβεβαιώνουν», ανέφερε ο κ. Κοβάτσεφσκι, μιλώντας στη Σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας.

Αφορμή για την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, αποτέλεσαν οι κατηγορίες που «εξαπέλυσε» πριν από ένα 24άωρο (17/05), η Αντιπρόεδρος της Βουλγαρίας, Ιλιάνα Γιότοβα, για «συστηματική καταπάτηση των δικαιωμάτων των Βουλγάρων, στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν προβληματικές

Η Βουλγαρία παρεμπόδιζε επί δύο χρόνια την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός το οποίο είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Σκοπίων.

Ωστόσο, το περασμένο καλοκαίρι, οι δύο χώρες κατέληξαν σε συμφωνία, στη βάση μίας πρότασης της Ένωσης, σύμφωνα με την οποία η Σόφια θα άρει το «βέτο» που έχει θέσει για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων, με την προϋπόθεση ότι η Βόρεια Μακεδονία θα προχωρήσει σε τροποποίηση του Συντάγματος, με τη συμπερίληψη –στη διάταξη– της βουλγαρικής μειονότητας που ζει στη χώρα.

Αυτή η συμφωνία προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης της Βόρειας Μακεδονίας, του δεξιού VMRO–DPMNE, που έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε μία τέτοια τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας. Για την αλλαγή του Συντάγματος της γείτονος χώρας, απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή, την οποία η κυβέρνηση και τα κόμματα που υποστηρίζουν τη συμφωνία με τη Βουλγαρία, δε διαθέτουν στην παρούσα φάση.

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή πληθυσμού που πραγματοποιήθηκε το 2021 στη Βόρεια Μακεδονία, οι Βούλγαροι αποτελούν μόλις το 0.2% του πληθυσμού (συνολικά 3.500 άτομα), στοιχείο το οποίο η Σόφια αμφισβητεί και θεωρεί ότι το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο.

Διαβάστε ακόμη: