Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, προέβη σε«μίνι» ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Το βασικό χαρακτηριστικό του νέου κυβερνητικού σχήματος είναι ότι σε αυτό εισέρχεται το –μέχρι χθες– αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα «Συμμαχία για τους Αλβανούς» με τρεις Υπουργούς (Υγείας, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Διοίκησης), ενώ, εκτός κυβέρνησης μένει το αλβανικό κόμμα «Εναλλακτική», το οποίο ήλεγχε τρία Υπουργεία (Υγείας και Δημόσιας Διοίκησης και Υπουργείο άνευ χαρτοφυλακίου για θέματα της Διασποράς).

Στη νέα κυβέρνηση δε θα συμμετέχει ο –μέχρι χθες– Υπουργός Περιβάλλοντος, Νάσερ Νουρεντίνι (προέρχεται από το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι) ο οποίος αντικαθίσταται από την Κάγια Σούκοβα, η οποία προέρχεται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι.

Οι νέοι Υπουργοί της κυβέρνησης εγκρίθηκαν από τη Βουλή με 65 ψήφους (από τους 120 που αριθμεί το σύνολο της Βουλής). Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, αναγγέλλοντας τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, είχε τονίσει ότι στόχο του, αποτελεί η ενίσχυση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, προκειμένου να ενδυναμωθεί και η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δε φαίνεται να τον δικαιώνει, καθώς υπέρ του νέου κυβερνητικού σχήματος τάχθηκαν 65 βουλευτές, ενώ, το προηγούμενο σχήμα είχε την υποστήριξη 64 βουλευτών. Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, VMRO – DPMNE, καταψήφισε το νέο κυβερνητικό σχήμα και επανέλαβε το αίτημα για διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα.

Διαβάστε ακόμη: