Στην άρση του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, ύστερα από δύο χρόνια, προχώρησε σήμερα η κυβέρνηση της Κούβας, με τις υγειονομικές αρχές να εκφράζουν ικανοποίηση για τον αντίκτυπο της εμβολιαστικής εκστρατείας που οδήγησε σε μείωση των κρουσμάτων, ενώ επί σχεδόν τρεις εβδομάδες δεν έχει καταγραφεί θάνατος εξαιτίας της Covid-19.

Η νησιωτική χώρα, της οποίας η κομμουνιστική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει εδώ και χρόνια ένα σύστημα δωρεάν υγειονομικής περίθαλψης που επικεντρώνεται στην προληπτική θεραπεία, όπως οι εμβολιασμοί, ανέπτυξε τα δικά της εμβόλια κατά της Covid-19 και έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που ξεκίνησε μαζικό εμβολιασμό παιδιών ακόμη και από την ηλικία των δύο ετών.

Το 94% του πληθυσμού της Κούβας έχει εμβολιαστεί κατά της Covid-19 με τουλάχιστον μία δόση των σκευασμάτων εγχώριας παραγωγής, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ο υπουργός Υγείας Χοσέ Άνχελ Πορτάλ δήλωσε ότι το μαζικό πρόγραμμα εμβολιασμού οδήγησε σε «ριζική αλλαγή» των δεδομένων αναφορικά με την εξάπλωση του ιού και τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, κάτι που οδήγησε στην απόφαση για άρση του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας.

Η μάσκα θα εξακολουθήσει να είναι υποχρεωτική στα νοσοκομεία, καθώς και για άτομα με υποκείμενα νοσήματα ή λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Αυτοσχέδιες μάσκες

Σε μεγάλο τμήμα της Κούβας, η οποία μαστίζεται από την οικονομική κρίση, οι πολύχρωμες και συνήθως αυτοσχέδιες μάσκες είχαν γίνει μέρος της καθημερινότητας και δεν είναι λίγοι εκείνοι που έδειχναν απρόθυμοι να βγουν από το σπίτι χωρίς αυτές. Οι περισσότερες επαναχρησιμοποιούνται και τις συναντά κανείς κρεμασμένες σε μπαλκόνια για να στεγνώσουν στον ήλιο.

«Θα εξακολουθήσω να φοράω μάσκα», λέει ο Ενρίκε Οτέρο, ένας 63χρονος μηχανολόγος-μηχανικός. «Είμαι διαβητικός και χρησιμοποιώ τα λεωφορεία στην Αβάνα».

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας αναφέρει ότι τα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφουν πτωτική τάση επί εννέα συναπτές εβδομάδες, με μόλις δύο θανάτους εξαιτίας της Covid-19 τον τελευταίο μήνα.

Σύμφωνα με την Αβάνα, τα κουβανικά εμβόλια κατά της Covid-19 φέρονται να προσφέρουν προστασία 90% έναντι της σοβαρής νόσησης όταν χορηγούνται σε σχήματα τριών δόσεων, αν και τα στοιχεία δεν έχουν επαληθευτεί ακόμη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.