Η ΔΕΠΑ Εμπορίας θεωρεί ότι έχει βάσιμα επιχειρήματα ώστε να προσφύγει σε διαιτησία σε ότι αφορά τη συμβατική της σχέση με τη ρωσική Gazprom.

Όπως δήλωσε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος, Κωνσταντίνος Ξιφαράς στο Power & Gas Forum, “πρέπει να έχουμε μια ανταγωνιστική τιμή και αυτή τη στιγμή δεν είναι”.

Ο κ. Ξιφαράς υπενθύμισε ότι δεν είναι πρωτόγνωρη κατάσταση το να πάει σε μια διαδικασία διαιτησίας, καθώς είχε προηγηθεί η αντίστοιχη υπόθεση με τη Botas. Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, αλλά η εταιρεία έχει ήδη αποφασίσει να προχωρήσει στο επόμενο βήμα που είναι η διαιτησία.

Αναφερόμενος στην ευρύτερη εικόνα στην αγορά, ο κ. Ξιφαράς είπε τα εξής:

Είδαμε τα τελευταία χρόνια τις αδυναμίες της ευρωπαϊκής αγοράς και ξυπνήσαμε από το όνειρο των χαμηλών τιμών και της ασφάλειας. Χρειάζεται επαγρύπνηση και εποπτεία.Πλέον η αγορά μπαίνει ξανά σε πιο ανοικτή λειτουργία. Είδαμε τιμές πολύ υψηλές και πολύ χαμηλές, όμως η εποχή της πανδημίας δεν μπορεί να είναι σημείο αναφοράς όταν συγκρίνουμε. Η Ευρώπη άργησε να πάρει τα μέτρα της κατά της κερδοσκοπίας, αλλά στην Ελλάδα έγιναν παρεμβάσεις. Προσπάθησαν και οι ίδιες οι εταιρείες να βοηθήσουν με εκπτώσεις.
Πρέπει να δούμε πως οι χαμηλές τιμές του σήμερα θα διατηρηθούν. Εφόσον οι ευρωπαϊκές αποθήκες είναι ήδη σε πολύ καλό σημείο, θα δούμε πολύ χαμηλές τιμές για λίγους μήνες ακόμα και στα 22-23 ευρώ/MWh. Πάντως, θα υπάρξει στήριξη από τους εμπόρους του αερίου ώστε να μην καταρρεύσουν.

Η ΔΕΠΑ έφερε το αέριο στην Ελλάδα και κατασκεύασε και τα δίκτυα. Πλέον έχει παραμείνει κυρίως στη χονδρική αγορά. Κατάφερε να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις και να μετεξελιχθεί μέσα στα προηγούμενα χρόνια με έμφαση και στις ΑΠΕ και τον ηλεκτρισμό. Πλέον, συμμετέχει στη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της Αλεξανδρούπολης και μπήκε και σε αντίστοιχο έργο στην Αλβανία.

Ως εκ τούτου, η ΔΕΠΑ καθετοποιείται πλήρως.

“Στην αγορά θα μείνουν εν τέλει 4-5 μεγάλοι παίκτες και ένας θέλουμε να είμαστε εμείς”, κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη: