Ο κ. Σκρέκας στάθηκε στο νέο ενεργειακό τοπίο που διαμορφώνεται στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του 24ου ετήσιου Φόρουμ που διοργάνωσε το Capital Link, στη Νέα Υόρκη. «Η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε αμέσως στις πρωτοφανείς παγκόσμιες προκλήσεις, επιδεικνύοντας ηγετική ικανότητα τόσο στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας, όσο και τους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους», ανέφερε αρχικά.

Ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος περιέγραψε τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, με την υλοποίηση κρίσιμων υποδομών και την εμβάθυνση των στρατηγικών συμμαχιών. «Μετατρέπουμε ενεργά τη χώρα σε πυλώνα ενεργειακής σταθερότητας για ολόκληρη την περιοχή της ΝοτιοΑνατολικής Μεσογείου, λειτουργώντας ως καταλύτης για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και τη στρατηγική αυτονομία», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων.

Ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι «η Ελλάδα επέδειξε ενεργειακή αλληλεγγύη, εξάγοντας 2.5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μέσα στο 2022, έναντι 0.7 δισ. κυβικών μέτρων, που είχε εξάγει το 2021. Παράλληλα, με τη λειτουργία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB και την ολοκλήρωση του FSRU της Αλεξανδρούπολης μέχρι το τέλος του 2023, προκύπτουν τεράστιες δυνατότητες εξαγωγών».

Στη συνέχεια, επεσήμανε πως «τριπλασιάζουμε τις υποδομές μας για το υγροποιημένο φυσικό αέριο. H αποθηκευτική δυνατότητα της Ρεβυθούσας αυξήθηκε κατά 70%, ενώ, οι εκφορτώσεις θα φθάσουν τις 80 εφέτος, έναντι 39 το 2021. Παράλληλα, προχωρούμε τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, ώστε να διαφοροποιήσουμε περαιτέρω τις επιλογές μας και επεκτείνουμε τις ηλεκτρικές μας διασυνδέσεις προς όλες –σχεδόν– τις κατευθύνσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, των Βαλκανικών χωρών, καθώς και της Αιγύπτου».

«Η “πράσινη” μετάβαση βρίσκεται στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής»

Περιγράφοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, ο κ. Σκρέκας εντόπισε ότι η «πράσινη» μετάβαση είναι η μοναδική λύση για την ανάσχεση της κλιματικής κρίσης και την επίτευξη προσιτών τιμών ενέργειας. Εστιάζοντας στις διαρκείς μεταρρυθμίσεις που κάνει η Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια σε αυτόν τον τομέα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε ότι η κυβέρνηση κινητοποιεί «πράσινες» επενδύσεις, ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, έως το 2030:

«Επιταχύναμε την “πράσινη” μετάβαση, με επίπεδο ρεκόρ 2 GW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα εγκατασταθούν το 2022. Συνολικά, η δυναμικότητα των ΑΠΕ ξεπέρασε τα 10 GW και σχεδόν θα τριπλασιασθεί μέχρι το 2030, αντιπροσωπεύοντας το 80% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή η “πράσινη” επανάσταση θα συνοδεύεται από 7 – 8 GW αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και 2.5 GW υπεράκτιων αιολικών, έως το 2030».

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Σκρέκας υποστήριξε ότι «εμβαθύναμε τη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής σε όλα τα επίπεδα και είμαι χαρούμενος που υπάρχει ισχυρή επενδυτική δυναμική από αμερικανικές εταιρείες στην Ελλάδα, σε όλους τους πράσινους” τομείς».

Διαβάστε ακόμη: