search

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κορωνοϊός XBB.1.5: Τι γνωρίζουμε για το στέλεχος που έχει προκαλέσει συναγερμό στις ΗΠΑ

Υπάρχει περιορισμένη έρευνα σχετικά με το στέλεχος XBB.1.5, όμως το περιοδικό Time παραθέτει όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά.

230104194201_KORONOIOS3

Ιδιαίτερα μεταδοτική εμφανίζεται η μετάλλαξη XBB.1.5, η νέα υποπαραλλαγή της covid-19 που εξαπλώνεται ταχύτατα στις ΗΠΑ κι εγείρει ανησυχίες για ένα πιθανό νέο κύμα λοιμώξεων και επαναμολύνσεων το 2023, τη στιγμή που η πανδημία δείχνει να ξεφεύγει για ακόμη μια φορά στην Κίνα. Τα ζητήματα που τίθενται επί τάπητος είναι πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια έναντι του στελέχους και εάν θα υπάρξει ένα παρατεταμένο κύμα κορωνοϊού. 

Υπάρχει περιορισμένη έρευνα σχετικά με το στέλεχος XBB.1.5, όμως το περιοδικό Time παραθέτει όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, το XBB.1.5 αντιπροσώπευε το 40,5% των νέων αλληλουχημένων κρουσμάτων COVID-19 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). Αυτή τη στιγμή προκαλεί περίπου το 75% των νέων κρουσμάτων στα βορειοανατολικά, τα οποία συχνά αποτελούν «καμπανάκι» για την υπόλοιπη χώρα.

Εθνικά αντιπροσωπευτικά διαγνωστικά δεδομένα από τη Walgreens, έναν πάροχο δοκιμών COVID-19 σε όλες τις ΗΠΑ, δείχνουν ότι σχεδόν το 40% των τεστ είναι πλέον θετικά, αν και δεν είναι δυνατό να πούμε πόσες από αυτές τις λοιμώξεις οφείλονταν στο XBB.1.5. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αρχίζουν επίσης να ανεβαίνουν σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία του CDC.

Εθνικά αντιπροσωπευτικά διαγνωστικά δεδομένα από την Walgreens, έναν πάροχο δοκιμών COVID-19 σε όλες τις ΗΠΑ, δείχνουν ότι σχεδόν το 40% των δοκιμών είναι τώρα θετικές, αν και δεν είναι δυνατόν να πούμε πόσες από αυτές τις λοιμώξεις οφείλονται στο XBB.1.5. Οι νοσηλείες αρχίζουν επίσης να αυξάνονται σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία του CDC.

Αν και δεν υπάρχουν ακόμη πολλά δεδομένα για το XBB.1.5, η έρευνα για το συγγενικό του XBB παρέχει κάποιες ενδείξεις. Η έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο New England Journal of Medicine (και βασίζεται σε μικρό αριθμό ατόμων) υποδηλώνει ότι, ενώ ο XBB είναι πιο ανοσοποιητικός από τις προηγούμενες εκδόσεις του ιού, τα άτομα που έχουν λάβει το ενημερωμένο διμερές αναμνηστικό προστατεύονται καλύτερα από αυτόν από ό,τι εκείνα που δεν το έχουν λάβει. Μόλις το 15% των ατόμων στις ΗΠΑ ηλικίας 5 ετών και άνω έχουν λάβει το διμερές αναμνηστικό, σύμφωνα με το CDC, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι δεν είναι επί του παρόντος προστατευμένοι όσο θα μπορούσαν έναντι της νέας παραλλαγής.

Το κατά πόσον οι θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα είναι αποτελεσματικές κατά του XBB.1.5 είναι μια άλλη ανησυχία. Το φθινόπωρο του 2022, οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι υγείας αναγνώρισαν ότι ορισμένες θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων δεν λειτουργούν καλά κατά των νεότερων παραλλαγών, γεγονός που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα που δεν ανταποκρίνονται καλά στα εμβόλια. Η πρόσφατη μελέτη του περιοδικού Cell διαπίστωσε ότι αυτές οι θεραπείες δεν λειτούργησαν σε μεγάλο βαθμό κατά του XBB, γεγονός που υποδηλώνει ότι το ίδιο μπορεί να ισχύει και για το XBB.1.5.

Το Long-covid, το όνομα για τα διαρκή και συχνά εξουθενωτικά συμπτώματα που ακολουθούν ένα κρούσμα COVID-19, μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε έχει μολυνθεί από τον SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι εμβολιασμένοι και είχαν αρχικά ήπια νόσο.

Ορισμένα δεδομένα υποδηλώνουν ότι τα άτομα που μολύνθηκαν από προηγούμενες παραλλαγές του Omicron είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν Long-covid σε σχέση με εκείνους που μολύνθηκαν από την «Δέλτα». Αλλά αν το XBB.1.5 εξαπλωθεί ευρέως, ακόμη και ένα μικρό ποσοστό ατόμων που εμφανίζουν μακροχρόνιες επιπλοκές θα μπορούσε να σημαίνει πολλά νέα κρούσματα Long-covid.

Το περιοδικό Time καταλήγει αναφέροντας ότι «η αποφυγή μόλυνσης είναι ο καλύτερος τρόπος για να παραμείνετε υγιείς τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Για να το κάνετε αυτό, ακολουθήστε όλες τις συνήθεις συμβουλές: μείνετε ενημερωμένοι για τα εμβόλια και τα ενισχυτικά, φορέστε μάσκα υψηλής ποιότητας σε δημόσιους εσωτερικούς χώρους, συναντηθείτε με άλλους σε εξωτερικούς χώρους ή σε καλά αεριζόμενους χώρους, εάν είναι δυνατόν και σκεφτείτε να αποφύγετε ομαδικές συγκεντρώσεις εάν τα ποσοστά μόλυνσης είναι υψηλά στην περιοχή σας».

Διαβάστε ακόμη: