Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, σχολιάζοντας την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα τον Ιούλιο, αποκάλυψε ότι «φθάσαμε να έχουμε τετρακόσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι οποίες είναι πολλές για καλοκαίρι».

«Δυστυχώς, έχουμε πολλούς θανάτους ανθρώπων μεγάλης ηλικίας, με υποκείμενα νοσήματα, εν πολλοίς ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι με τις αναμνηστικές δόσεις», ανέφερε ο κ. καθηγητής, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ωστόσο, έκανε λόγο στη συνέχεια για βραδεία αποκλιμάκωση των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες.

Ύστερα από δυόμιση χρόνια πανδημίας, «ο κορωνοϊός δεν έφυγε, παρά τον παγκόσμιο ενθουσιασμό στα τέλη της άνοιξης ότι τελειώσαμε. Ο ιός εξελίσσεται», προσέθεσε.

Αναφορικά με όσα πρέπει να αναμένουμε όταν ανοίξουν τα σχολεία, ο κ. Βασιλακόπουλος εστίασε στο γεγονός ότι «το κλίμα στην Ελλάδα μάς ευνοεί σε σύγκριση με άλλες χώρες».

Να εμβολιαστούν με 4η δόση οι άνθρωποι άνω των 50 ετών

«Η ελπίδα έως τότε, είναι ότι θα έχουν υπάρξει τα επικαιροποιημένα εμβόλια. Αν, τώρα, όσοι είναι πάνω από 50 ετών κάνουν την αναμνηστική τρίτη ή τέταρτη δόση, το φθινόπωρο θα μάς βρει πολύ πιο θωρακισμένους», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά τα επικαιροποποιημένα εμβόλια, ο κ. Βασιλακόπουλος επεσήμανε πως θα είναι μισό καινούργιο, μισό παλιό.

Αργότερα, «καυτηρίασε» το γεγονός ότι ο κόσμος προτιμά να εκθέτει τον εαυτό του σε κίνδυνο, ενώ φάνηκε να μην προβληματίζεται για τους 35 – 40 νεκρούς από τον ιό που καταγράφονται στη χώρα μας, καθημερινά.

Όσον αφορά το πρωτόκολλο που ισχύει για όσους έχουν νοσήσει, σημείωσε ότι «ακόμη και όταν το διαγνωστικό τεστ για τον κορωνοϊό βγαίνει αρνητικό, δε σημαίνει ότι ο ιός δεν είναι μέσα μας και η πιθανότητα να κολλήσουμε κάποιον άλλο, είναι μικρότερη».

Τέλος, ο κ. Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε και στην ευλογιά των πιθήκων για την οποία υπάρχει εμβόλιο, υπογραμμίζοντας ότι «λόγω του συγκεκριμένου τρόπου μετάδοσης, τον μέσο άνθρωπο που έχει μία πιο συγκρατημένη σεξουαλική ζωή, δεν τον απασχολεί αυτή η μεταδοτική νόσος».