Πόσο αποτελεσματική είναι η τέταρτη δόση
Οι ενισχυτικές δόσεις εμβολίων έναντι του κορωνοϊού χρησιμοποιήθηκαν ως μέσο προστασίας έναντι των νεότερων στελεχών, όπως έγινε με το στέλεχος Όμικρον. Στα πλαίσια αυτά διενεργήθηκε μία μελέτη μη τυχαιοποιημένη που μελέτησε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα μίας 4ης ενισχυτικής δόσης ενός mRNA εμβολίου είτε της εταιρείας Pfizer είτε της εταιρείας Moderna τέσσερις μήνες μετά την τρίτη δόση σε λειτουργούς υγείας, εκ των οποίων οι 154 έλαβαν τέταρτη δόση με Pfizer και 120 με Moderna.
Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές έγκριτο περιοδικό NEJM.
Περισσότερα αντισώματα μετά την 4η δόση
Μετά την 4η δόση και τα δύο mRNA εμβόλια επάγουν υψηλό τίτλο αντισωμάτων, τόσο IgG όσο και εξουδετερωτικά, συνολικά σε τίτλο 9 έως και 10 φορές υψηλότερο σε σχέση με αυτόν που είχε επιτευχθεί με την τρίτη δόση, χωρίς σημαντική διαφορά ανάμεσα στα εμβόλια των δύο εταιρειών. Ο τίτλος των αντισωμάτων με την πάροδο του χρόνου φαίνεται να φθίνει. Και τα δύο εμβόλια αύξησαν το τίτλο των αντισωμάτων τόσο έναντι του στελέχους όμικρον όσο και έναντι άλλων στελεχών, παρόμοια με την αύξηση που είχε επιφέρει η τρίτη δόση, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες πλην ήπιων τοπικών αντιδράσεων.
Τι έδειξε το ποσοστό όσων νόσησαν
Όσο αφορά το ποσοστό αυτών που νόσησαν: νόσησε το 25% στην ομάδα ελέγχου (τρείς δόσεις εμβολίου), το 18,3% μετά την τέταρτη δόση Pfizer και το 20,7% μετά την τέταρτη δόση Moderna. Η αποτελεσματικότητα έναντι οποιουδήποτε στελέχους SARS-CoV-2 για το εμβόλιο της Pfizer ήταν 30% και 11% για της Moderna, χωρίς το αποτέλεσμα αυτό να είναι στατιστικά σημαντικό, ωστόσο οι περισσότεροι ανέφεραν ήπια συμπτώματα. Η προστασία έναντι στη συμπτωματική νόσο ήταν 43% για τη Pfizer και 31% για τη Moderna μετά την τέταρτη δόση στην ομάδα των ασθενών που μελετήθηκε, ενώ το μέγιστο ποσοστό αποτελεσματικότητας μέσα στα όρια αξιοπιστίας της συγκεκριμένης μελέτης ήταν το 65%.
Με βάση τα αποτελέσματα αυτά, μία 4η δόση είναι ασφαλής και συμβάλλει στην αποκατάσταση του τίτλου των αντισωμάτων σε υψηλά επίπεδα, αλλά η αποτελεσματικότητα έναντι στη συμπτωματική νόσο δεν ήταν υψηλή, ενώ όσοι νόσησαν είχαν σχετικά υψηλά ιικά φορτία, άρα ήταν και μεταδοτικοί. Συνεπώς, μία τέταρτη δόση φάνηκε να έχει ένα οριακό όφελος μη στατιστικά σημαντικό σε αυτό το πληθυσμό, που δεν συμπεριέλαβε γηραιότερους και ευάλωτους πληθυσμούς.
Βασιλακόπουλος: «Η 4η δόση θα γίνει σε όλους»
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μίλησε στην τηλεόραση του «MEGA» για την πορεία της πανδημίας και τα εμβόλια.
Ο κ. Βασιλακόπουλος τοποθετήθηκε σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα λέγοντας: «Τον τελευταίο καιρό ένα μεγάλο πρόβλημα που υπήρξε ήταν ότι εξαιτίας του πολέμου, υπήρξε η ακρίβεια, και σε συνδυασμό με την άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, δόθηκε το λάθος σήμα στους συμπολίτες μας ότι η πανδημία τελείωσε. Σε μεγάλα ποσοστά στη χώρα έχουμε το υποστέλεχος της όμικρον, την όμικρον 2, και έξαρση κρουσμάτων. Δε νομίζω ότι θα πάμε σε κλασικό 5ο κύμα, για πολλούς λόγους, αρχικά λόγω αύξησης θερμοκρασίας, και ταυτόχρονα στη χώρα αποκτούμε ανοσία πληθυσμιακή αλλά όχι με τον ιδανικό τρόπο. Δεν πείθουμε τους ανθρώπους να πάμε να εμβολιαστούν».
Βασιλακόπουλος: «Η 4η δόση θα γίνει σε όλους»
«Τρεις με 4 μήνες μετά την 3η δόση έχεις περίπου 40-50% πιθανότητα να νοσήσεις, αλλά εάν νοσήσεις έχεις περί το 15% πιθανότητες να νοσήσεις βαριά και να πας στο νοσοκομείο», συμπλήρωσε.
Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό, θα πρέπει να μάθουμε να προσέχουμε, να μην θεωρούμε την φράση «ατομική ευθύνη», ανέκδοτο.
«Η 4η δόση θα γίνει σε όλους. Αρχικά για τους πολίτες άνω των 60 ετών, ίσως εγκριθεί μέσα στον επόμενο μήνα, μέχρι να βγει το επικαιροποιημένο εμβόλιο της Moderna και της Pfizer», συμπλήρωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.
Γαλιατσάτος: «Πιθανή η 4η δόση για όλους μέχρι τον Απρίλιο»
Απαραίτητος ο εμβολιασμός σε όλο τον πληθυσμό για να αποτρέψουμε ένα νέο κύμα πανδημίας, είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Johns Hopkins, Παναγής Γαλιατσάτος.
«Εάν εμβολιαστούμε όλοι, τότε δεν θα υπάρχουν σοβαρά περιστατικά. Κρούσματα θα υπάρχουν αλλά κανένας δεν θα είναι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», είπε μεταξύ άλλων ο ίδιος.
Ο κ. Γαλιατσάτος επεσήμανε πως όλος ο κόσμος έχει επαναπαυθεί μετά την άρση των μέτρων, και ειδικά την άρση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.
«Κυριαρχεί η Όμικρον 2, και βλέπουμε ότι στις ΜΕΘ δεν έχουμε ασθενείς με κορωνοϊό. Όποιος δεν έχει κάνει την αναμνηστική δόση να την κάνει. Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις ΗΠΑ, έχει παρατηρηθεί ότι οι καινούριες παραλλαγές προκύπτουν από τους ανεμβολίαστους. Εάν μας έρθει και άλλο κύμα πανδημίας, θα πρέπει να κάνουμε και 4η δόση», ανέφερε αρχικά.
«Σε 3-4 βδομάδες θα γνωρίζουμε εάν θα χρειάζεται να κάνουμε την 4η δόση. Έχουμε μία θεραπεία που μας βοηθάει, το εμβόλιο, αλλά το θέμα είναι τα εμβόλια. Γνώμη μου είναι ότι ίσως χρειαστεί να κάνουμε άλλο ένα εμβόλιο Μάρτιο ή Απρίλιο, ωστόσο σε δύο εβδομάδες που θα έχουμε περισσότερα στοιχεία από μία έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα γνωρίζουμε ακριβώς τι πρέπει να γίνει», κατέληξε.
Ν. Τζανάκης: Πιθανή η 4η δόση του εμβολίου σε ηλικιωμένους
Το ενδεχόμενο να χρειαστεί μία τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού για άτομα άνω των 70 ετών άφησε ανοιχτό ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, διευκρινίζοντας πάντως πως αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει κάποια τέτοια συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα για άλλες ηλικίες.
«Δεν αποκλείεται για ανθρώπους ηλικίας 70-75 ετών και άνω να πρέπει να γίνει μια τέταρτη δόση», όπως ισχύει για τους ανοσοκατασταλμένους», ανέφερε ο κ. Τζανάκης μιλώντας στην τηλεόραση του Ant1.
«Από τον Σεπτέμβριο και ύστερα πρέπει να συζητήσουμε σε νέα βάση για τον εμβολιασμό της κοινωνίας» πρόσθεσε, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα μέτρα που ισχύουν και τη συζήτηση περαιτέρω άρσης τους: «Εγώ θα συνεχίσω να φορώ την μάσκα μου, όπου κρίνω πως χρειάζεται: σε συνωστισμό, στα λεωφορεία, στο μετρό και όπου αλλού κρίνω ότι πρέπει», δήλωσε.
«Βλέπουμε την αύξηση στα κρούσματα, αλλά και την πορεία των λεγόμενων σκληρών δεικτών. Ο παραλλαγή Όμικρον 2 προκαλεί παρατεταμένη ιοφορία. Φαίνεται όμως πως έχουμε τα όπλα να πολεμήσουμε την κατάσταση, εκτός αν μας κάνει κάποια έκπληξη από εδώ και μετά, γιατί μας συνηθίζει σε εκπλήξεις ο ιός» συμπλήρωσε.