O Θεόδωρος Βασιλακόπουλος στάθηκε σήμερα (10/07) στην πορεία της πανδημίας και την 4η δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σ/Κ».

Αναφορικά με τη μεγάλη μεταδοτικότητα του ιού, εξήγησε πως «η κάθε μετάλλαξη μετά την άλλη, θα είναι μεταδοτικότερη· ο ιός, λόγω της ανοσίας πολλών, δυσκολεύεται να επιβιώσει, όποτε, αναγκάζεται να γίνεται μεταδοτικότερος.

«Χαλαρώσαμε, σε μία φάση έντονης αποκλιμάκωσης, κατά την οποία τα επιδημιολογικά δεδομένα ήταν εντελώς διαφορετικά· μάλιστα, το πράξαμε αργότερα από άλλες χώρες, όμορες με εμάς, που αποτελούν επίσης τουριστικούς προορισμούς» σημείωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Αυτό που συνέβη στη χώρα μας, αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη, ήταν πως η χαλάρωση των μέτρων προστασίας συνέπεσε με την επικράτηση των μεταδοτικότερων παραλλαγών της «Όμικρον», επεσήμανε εν συνεχεία.

Όσον αφορά την 4η δόση, τόνισε πως η ωφέλειά της για τους ανθρώπους άνω των 60 ετών είναι ξεκάθαρη και έχει αποδειχθεί με αντίστοιχες μελέτες, δίχως αυτό να σημαίνει πως δε βοηθά και τους νεότερους και τόνισε πως δεν κάνει κακό σε κανέναν.

«Θα μειώσει κατά 50% την πιθανότητα να κολλήσει οιοσδήποτε και σε ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό να νοσήσει βαριά και να πεθάνει», ολοκλήρωσε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Κορωνοϊός – BA.5 : Tα συμπτώματα της υποπαραλλαγής που «σαρώνει» τον πλανήτη

Τα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφουν ανοδική πορεία σε όλον τον κόσμο, με τους ειδικούς να απευθύνουν έκκληση για τήρηση των μέτρων προστασίας, ακόμη και αν αυτά δεν είναι, στην παρούσα φάση, υποχρεωτικά διά νόμου.

Στη χώρα μας, σχεδόν σε όλη την επικράτεια καταγράφεται «έκρηξη» κρουσμάτων, γεγονός που επιβεβαιώνουν και οι εργαστηριακοί έλεγχοι του εθνικού δικτύου επιδημιολογίας λυμάτων του ΕΟΔΥ σε αστικά λύματα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο υπερδιπλασιάσθηκε στα Χανιά (+145%), ενώ διπλασιάσθηκε σε Βόλο (+107%), Λάρισα (+101%), Θεσσαλονίκη (+100%) και Ξάνθη (+97%).

Στην Αττική, αυξήθηκε κατά 66%, την Αλεξανδρούπολη κατά 43%, το Ηράκλειο κατά 42%, τον Άγιο Νικόλαο κατά 37% και τα Ιωάννινα κατά 35%.

Οι μεταδοτικές υποπαραλλαγές και τα συμπτώματα

Όλοι οι ειδικοί συγκλίνουν στο γεγονός ότι η έξαρση της πανδημίας οφείλεται στις υποπαραλλαγές της «Όμικρον», ΒΑ.4 και ΒΑ.5. Μάλιστα, η νεότερη ΒΑ.5 φαίνεται να είναι και το μεταδοτικότερο στέλεχος του ιού, έως σήμερα.

Τα κύρια συμπτώματά της ΒΑ.5 είναι:

  • Βήχας
  • Καταρροή
  • Πονόλαιμος
  • Κούραση
  • Πονοκέφαλος
  • Μυϊκός πόνος
  • Φτάρνισμα
  • Πόνος