Νέα έκρηξη και ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού αναμένεται σήμερα Τρίτη,  σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, καθώς ήδη από τις πρωινές ώρες έχουν ξεπεράσει τα 2.200, με τους ειδικούς να αναμένουν ρεκόρ κρουσμάτων για το 2021.

Με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία θεωρείται δεδομένη η νέα παράταση του lockdown έως τις 22 Μαρτίου, ωστόσο έχει ξεκίνησει ήδη η συζήτηση για το άνοιγμα.

Το σχέδιο για σταδιακό άνοιγμα

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση έχει ήδη ξεδιπλώσειτο σχέδιο για σταδιακά άνοιγμα της οικονομίας, με την 22η Μαρτίου να αποτελεί ορόσημο με το άνοιγμα του λιανεμπορίου (αρχικά με τη μέθοδο του click away) και ενδεχομένως την ίδια ή την επόμενη εβδομάδα και με τα σχολεία. Αρχικά θα ανοίξουν  γυμνάσια και λύκεια, για να ακολουθήσουν τα δημοτικά.

Όσον αφορά το άνοιγμα της εστίαση, αναμένεται από τις 15 Απριλίου και μετά μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Στη μάχη οι ιδιωτικές κλινικές

Την ίδια ώρα, η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ασφυκτική, με τον ιδιωτικό τομέα να μπαίνει στη μάχη.  Το Ιατρικό Περιστερίου και η ιδιωτική κλινική ΛΗΤΩ, παραχωρούνται στο ΕΣΥ για νοσηλεία Covid 19περιστατικών στην Αττική σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Υγείας Β. Κικίλια.

Ειδικότερα, ο Υπουργός Υγείας αναφέρει στη δήλωσή του:  

«Από την πρώτη ημέρα αυτής της πρωτοφανούς κρίσης, ενεργούμε βάσει ενός συγκροτημένου, ρεαλιστικού και δυναμικού σχεδίου, για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό και τώρα που η Αττική δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση από την αρχή της πανδημίας, υλοποιούμε, όπως έχω ήδη ανακοινώσει, το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ενώνοντας δυνάμεις.

Για την περαιτέρω ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και στο πλαίσιο της συνεχούς και εποικοδομητικής συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, ανακοινώνω ότι:

Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, με επιστολή του προέδρου του, Γιώργου Αποστολόπουλου, παραχωρεί εθελουσίως στο Ε.Σ.Υ. το Ιατρικό Περιστερίου, με την πλήρη στελέχωσή του σε ιατρονοσηλευτικό, διοικητικό και πάσης φύσεως προσωπικό που ήδη υπηρετεί εκεί. Το Ιατρικό Περιστερίου θα νοσηλεύει Covid περιστατικά από την Πέμπτη 11 Μαρτίου και θα τελεί υπό τη διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group, με επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου του, Δημήτρη Σπυρίδη, παραχωρεί εθελουσίως στο Ε.Σ.Υ. την ιδιωτική κλινική ΛΗΤΩ, με την πλήρη στελέχωσή της σε ιατρονοσηλευτικό, διοικητικό και πάσης φύσεως προσωπικό που ήδη υπηρετεί εκεί. Η ιδιωτική κλινική ΛΗΤΩ θα νοσηλεύει Covid περιστατικά από την Πέμπτη 11 Μαρτίου και θα τελεί υπό τη διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας.  Ευχαριστώ τους δύο Ομίλους για τη συνεργασία τους.

Το Υπουργείο Υγείας έκανε, κάνει και θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, προκειμένου να μη μείνει κανείς συμπολίτης μας χωρίς ιατρονοσηλευτική φροντίδα».

Βατόπουλος: Από Απρίλιο η εστίαση

Δεν έχει αποφασιστεί ακόμα εάν θα ανοίξουν μαζί τα σχολεία και το λιανεμπόριο διατύπωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανοίγματος της εστίασης από τον Απρίλιο και μόνο για τους εξωτερικούς χώρους.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Βατόπουλος είπε πως όλα αυτά θα εξαρτηθούν από την πορεία της επιδημίας.

«Κρατάει πολύ αυτή η ιστορία, περισσότερο από όσο θα θέλαμε. Ίσως έχουμε μια αύξηση των θανάτων και των διασωληνώσεων, αλλά σιγά σιγά θα μαζευτεί η κατάσταση. Αυτό που φοβόμαστε είναι το απρόβλεπτο, δηλαδή να έχουμε υπερμετάδοση σε κάποια περιοχή που δεν το περιμέναμε» είπε ο κ.Βατόπουλος.

Σε ό,τι αφορά στην άρση των περιορισμών, ο κ. Βατόπουλος ανέφερε ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν θα ανοίξουν ταυτόχρονα και σχολεία και λιανεμπόριο, αν και, όπως είπε, υπάρχει αντικειμενική ανάγκη και για τα δύο. «Και τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, καθώς σε δυο μήνες είναι οι Πανελλήνιες. Πρόθεση μας είναι όταν ανοίγει κάτι, να μην ξανακλείσει. Γι’ αυτό το άνοιγμα πρέπει να γίνει με κανόνες και να χωρίς φαινόμενα συνωστισμού» είπε ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τον Απρίλιο να επαναλειτουργήσει και η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους. Όσον αφορά τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, ο κ.Βατόπουλος άφησε ανοιχτό αυτό να γίνει το Πάσχα ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Δευτέρα 8/3- Αυξημένος αριθμός κρουσμάτων και ρεκόρ διασωληνωμένων

https://radar.gr/article/82823/sta-1-165-ta-nea-kroysmata-477-oi-diasolinomenoi-39-thanatoi

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.