Σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της αποκλιμάκωσης και της υποχώρησης των νοσηλευόμενων στο σύστημα υγείας στους 2.000, η έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού οδήγησε και πάλι χιλιάδες στα νοσοκομεία, έστω για ολιγοήμερη νοσηλεία, και σε οριακή πίεση στις ΜΕΘ.

Ως εκ τούτου, τα νοσοκομεία της χώρας βρίσκονται και πάλι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα για την αυξημένη υποδοχή και νοσηλεία ασθενών με λοίμωξη κορωνοϊού.

Είναι ενδεικτικό ότι από την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου μέχρι και χθες, καταγράφηκε αύξηση κατά 39% στις νέες νοσηλείες σε απλές κλίνες covid. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων έχει φτάσει από τους 2.000 στους 2.776.

Οι Ειδικοί αποδίδουν τη μικρή αυτή ελεγχόμενη έξαρση στις επαφές και συναθροίσεις της Αποκριάς, που είχαν συνοδευτεί και από το «πράσινο φως» για κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, εάν δεν υπήρχε συνωστισμός.

Αναμένεται νέα έξαρση κρουσμάτων μετά το 3ημερο της 25ης Μαρτίου

Ανάλογη έξαρση αναμένεται και μετά το εορταστικό τριήμερο της 25ης Μαρτίου, η οποία θα αρχίσει να αποτυπώνεται στις νοσηλείες το πρώτο 15νθημερο του Απριλίου.

Μάλιστα, σε κάποια νοσοκομεία, όπως στον Ευαγγελισμό και στο Αττικόν, ετοιμάζονται και πάλι οι απλές κλίνες covid των θαλάμων που είχαν παραχωρηθεί σε γενική χρήση στις αρχές Μαρτίου.

Νέο κεφάλαιο στη διαχείριση της επιδημίας

Η αναστολή του μέτρου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού έναντι της λοίμωξης covid-19 για τους άνω των 60 –και συνεπώς και του προστίμου των 100 ευρώ μηνιαίως σε περίπτωση παράβασης-, που ανακοινώθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας την περασμένη Τετάρτη, έδειξε τη σαφή βούληση της κυβέρνησης να βάλει τίτλους τέλους στο τρέχον δύσκολο κεφάλαιο της πανδημίας και να ανοίξει το επόμενο, γραμμένο με τους όρους που επιβάλλει η ανάγκη να συνεχιστεί η ζωή σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων μας με τον κορωνοϊό παρόντα.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση υπέβαλε το σχέδιό της για την πλήρη αποκλιμάκωση των μέτρων και το χρονοδιάγραμμα στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων η οποία θα συνεδριάσει αύριο, Τετάρτη.

Η εισήγηση των ειδικών θα αφορά τους διαγνωστικούς ελέγχους για κορωνοϊό, τους υγειονομικούς κανόνες στους κλειστούς χώρους και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Κατά το σχέδιο, τα μέτρα ιδανικά αίρονται μέσα στον Απρίλιο και επανεξετάζονται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, οπότε θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα σηκωθεί και πάλι επιδημικό κύμα. Αστάθμητος παράγοντας στο μεσοδιάστημα αυτό θα αποτελέσει φυσικά μία νέα μετάλλαξη.

Προς την ίδια κατεύθυνση, της άρσης των μέτρων, βρίσκονται και τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, αλλά με διαφορά στην…ταχύτητα με την οποία κινούνται και ανάβουν το πράσινο φως για την άρση εκάστου μέτρου, σε σχέση με την κυβέρνηση.