Το σχέδιο της κυβέρνησης θέλει την αναστολή όλων των μέτρων κατά του κορωνοϊού μέσα στον Απρίλιο και στην συνέχεια, αυτά να επανεξετάζονται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, καθώς η Ελλάδα απομακρύνεται από τον σκληρό πυρήνα της επιδημίας κορωνοϊού ενώ, η τελευταία επιδημική έξαρση της «Omicron 2» βρίσκεται υπό έλεγχο και το Σύστημα Υγείας σε αργή αποσυμπίεση.

Οι ευοίωνες επιδημιολογικές συνθήκες σε συνδυασμό με την ικανοποιητική εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών (85% στους ενήλικες και 90% στον πληθυσμό άνω των 60 χρόνων) και την αλλαγή εποχής και καιρού, επιτρέπουν στους αρμόδιους να δρομολογούν με τις αποφάσεις τους την επιστροφή στην κανονικότητα για όλους και όχι μόνο για τους εμβολιασμένους με την αναστολή όλων των μέτρων.

Παράλληλα, εμπλουτίζεται η θεραπευτική φαρέτρα για τους ασθενείς με Covid και με τα αντιικά χάπια της εταιρίας Pfizer. Υπενθυμίζεται ότι τα αντιικά χάπια της εταιρίας Merck (MSD στην Ελλάδα) κυκλοφορούν από τον περασμένο Ιανουάριο.

Αναστολή όλων των μέτρων σταδιακά από τον Απρίλιο – Επανεξέταση τον Σεπτέμβρη

Η αναστολή του μέτρου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού έναντι της λοίμωξης covid-19 για τους άνω των 60 -και συνεπώς και του προστίμου των 100 ευρώ μηνιαίως σε περίπτωση παράβασης-, που ανακοινώθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας την περασμένη Τετάρτη, έδειξε τη σαφή βούληση της κυβέρνησης να βάλει «τίτλους τέλους» στο τρέχον δύσκολο κεφάλαιο της πανδημίας και να ανοίξει το επόμενο, γραμμένο με τους όρους που επιβάλλει η ανάγκη να συνεχιστεί η ζωή σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων μας με τον κορωνοϊό παρόντα.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση υπέβαλε το σχέδιό της για την πλήρη αποκλιμάκωση των μέτρων και το χρονοδιάγραμμα στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων η οποία θα συνεδριάσει την Τετάρτη.

Η εισήγηση των ειδικών θα αφορά τους διαγνωστικούς ελέγχους για κορωνοϊό, τους υγειονομικούς κανόνες στους κλειστούς χώρους και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Κατά το σχέδιο, τα μέτρα ιδανικά αίρονται μέσα στον Απρίλιο και επανεξετάζονται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, οπότε θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα σηκωθεί και πάλι επιδημικό κύμα. Αστάθμητος παράγοντας στο μεσοδιάστημα αυτό θα αποτελέσει φυσικά μία νέα μετάλλαξη.

Προς την ίδια κατεύθυνση, την αναστολή όλων των μέτρων, βρίσκονται και τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, αλλά με διαφορά στην…ταχύτητα με την οποία κινούνται και ανάβουν το πράσινο φως για την άρση εκάστου μέτρου, σε σχέση με την κυβέρνηση. Σημειωτέον ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν υπό το «βάρος» της πρόσφατης διαπίστωσης του διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), κ. Χανς Κλούγκε ότι σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ανάμεσα στις οποίες η Ελλάδα, έγινε υπερβολικά «απότομα» η άρση των μέτρων κατά του κορωνοϊού, γεγονός που οδήγησε από το επίπεδο του «υπερβολικού» σε εκείνο του «ανεπαρκούς» αναφορικά με το πλέγμα των μέτρων.