Στα αντι-ιικά χάπια της Pfizer κατά της λοίμωξης Covid-19, τα οποία παρελήφθησαν χτες και η χορήγησή τους αναμένεται το επόμενο δεκαήμερο, αναφέρθηκε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κυρία Μίνα Γκάγκα και στη χθεσινή ενημέρωση, στην οποία συμμετείχε επίσης η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου.

Στην Ελλάδα τα αντι-ιικά χάπια της Pfizer – Το επόμενο 10ημερο ξεκινά η χορήγησή τους

Συμπληρώνεται κατ’ αυτόν τον τρόπο η φαρμακευτική φαρέτρα για τη θεραπεία του κορωνοϊού, μετά και την μέχρι τώρα διάθεση της αντι-ιικής θεραπείας της Merck (MSD στην Ελλάδα) ήδη από το τέλος του Ιανουαρίου, «με καλά αποτελέσματα» όπως τόνισε η κ. Γκάγκα.

Υπενθυμίζεται ότι η αντι-ιική θεραπεία της MSD αλλά και της Pfizer χορηγείται σε ενήλικες με λοίμωξη COVID-19 που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση, εισαγωγή σε νοσοκομείο ή και θάνατο, λόγω νοσημάτων ή ηλικίας, εντός 5 ημερών από τη θετική διάγνωση του κορωνοϊού – ωστόσο τονίζεται από τους ειδικούς ότι έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν χορηγείται κατά τις 3 πρώτες μέρες.

Η χορήγηση γίνεται κατ’οίκον μετά τη διάγνωση του κορωνοϊού.

Εντούτοις, η Αναπληρώτρια Υπουργός Μίνα Γκάγκα, επεσήμανε την αξία του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, μιας και οι αντι-ιικές θεραπείες χορηγούνται επικουρικά. Μέσω του εμβολιασμού, παρέχεται πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια, ενώ «είναι πολύ καλύτερο για τα δημοσιονομικά της χώρας γιατί είναι πολύ μικρότερο το κόστος των εμβολίων για το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή για τον καθένα από εμάς σε σχέση με το κόστος των φαρμάκων», συμπλήρωσε. Συνεπώς, ο εμβολιασμός εξακολουθεί να είναι η καλύτερη μέθοδος προστασίας ενάντια στον κορωνοϊό.

Τι θα γίνει με την τέταρτη δόση

Η συζήτηση για την τέταρτη δόση έχει ήδη τεθεί επί τάπητος και ειδική μνεία έγινε για ακόμα μια φορά και στην χθεσινή ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου, «είναι κάτι το οποίο μελετούμε, βλέπουμε τις συμβαίνει σε άλλες χώρες όπως στη Σουηδία που χορηγείται στους άνω των 80, στη Γερμανία άνω των 70 και στο Ηνωμένο Βασίλειο άνω των 75 ετών έξι μήνες μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης».

Τα στοιχεία που προέρχονται από το Ισραήλ αναδεικνύουν, ωστόσο, το ισχυρό όφελος της τρίτης δόσης.

Η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι «όλα τα δεδομένα θα αξιολογηθούν από την Επιτροπή σε περίπου δύο εβδομάδες».