Όπως φαίνεται, ο Μάρτιος θα αποτελέσει έναν μήνα – γέφυρα από το πεδίο της επιδημίας του κορωνοϊού προς εκείνο της «κανονικότητας». Τα επιδημιολογικά δεδομένα που διαμορφώνονται έχουν ως αποτέλεσμα την αναθεώρηση των μέτρων προστασίας έναντι του κορωνοϊού που είχαν τεθεί σε ισχύ από τον περασμένο Δεκέμβριο στην χώρα μας.

Σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων έδωσε «πράσινο φως» για την άρση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, εφόσον δεν υπάρχει συγχρωτισμός.

Παρόλο που η ημερήσια καταγραφή κρουσμάτων επιμένει σε πενταψήφιους αριθμούς, οι νοσηλευόμενοι όπως και οι διασωληνωμένοι αναμένεται να «σπάσουν», τις επόμενες ημέρες, τα φράγματα που σηματοδότησαν την είσοδο της χώρας στα επιδημικά κύματα των τελευταίων μηνών. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε χθες 17.176 νέα κρούσματα, από τα οποία τα 6.283 στην Αττική και τα 1.809 στη Θεσσαλονίκη.

«Πράσινο φως» από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στην άρση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους

Η άρση του μέτρου της μάσκας για τους εξωτερικούς χώρους έρχεται ως συνέχεια της άρσης των περιορισμών που θα ολοκληρωθεί ως το τέλος Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται πως έχουν αρθεί όλοι οι περιορισμοί στην εστίαση και τη διασκέδαση για τους εμβολιασμένους πολίτες. Ωστόσο, κάθε εισήγηση των ειδικών γίνεται με γνώμονα τους εκατομμύρια εμβολιασμένους πολίτες (μέχρι χθες ήταν 7.503.501 οι πλήρως εμβολιασμένοι).

Το θέμα της μάσκας προβλημάτισε στην προηγούμενη συνεδρίαση τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων με αρκετούς να εκφράζουν την άποψη ότι είναι πρώιμη η κατάργησή της και ότι ενδεχομένως σταλεί λανθασμένο μήνυμα ενόψει και του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας.

Οπότε οι ειδικοί συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να διανυθεί το διάστημα ως την Καθαρά Δευτέρα, με μειωμένο τον κίνδυνο της υπερμετάδοσης του ιού, συνεπώς με χρήση μάσκας από τους πολίτες.

Οι Ειδικοί συμφώνησαν να σταματήσει η χρήση μάσκας να είναι υποχρεωτική στους εξωτερικούς χώρους, ωστόσο έκαναν ισχυρή σύσταση για τη χρήση της σε χώρους με συνωστισμό, ειδικά για άτομα με παράγοντες κινδύνου σοβαρής νόσησης και ανεμβολίαστους.

Παράλληλα, αποφάσισαν επίσης η χωρητικότητα στα Μέσα Μαζική Μεταφοράς να είναι στο 100%.