Τον κώδωνα του κινδύνου για τις κυβερνοεπιθέσεις που μπορούν να επηρεάσουν όχι μόνο επιχειρήσεις αλλά και κρίσιμες υποδομές μιας χώρας έκρουσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων, Άγγελος Κουντουργιάννης, προειδοποιώντας ότι «αυτό που έρχεται τεχνολογικά είναι ένας νέος Αρμαγεδδών».

Μιλώντας στο ΕΡΤnews Radio 105,8 και στην εκπομπή «Σεμνά και Ταπεινά», με τον Δημήτρη Πετρόπουλο, αναφέρθηκε στις κυβερνοεπιθέσεις που έχουν καταγραφεί σε συστήματα ψύξης σούπερ μάρκετ στην Ευρώπη, αλλά και σε αντίστοιχο περιστατικό σε κρεοπωλείο στην Ελλάδα.

Όπως εξήγησε, η διασύνδεση ολοένα περισσότερων συσκευών με το διαδίκτυο δημιουργεί νέες δυνατότητες για τους επιτιθέμενους, οι οποίοι μπορούν να επιχειρήσουν να παραβιάσουν τα συστήματα από μεγάλη απόσταση.

«Το χακάρισμα μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη»

Ο Άγγελος Κουντουργιάννης υπογράμμισε ότι ο δράστης μιας κυβερνοεπίθεσης δεν χρειάζεται να βρίσκεται κοντά στην εγκατάσταση που αποτελεί στόχο.

«Το χακάρισμα μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη. Αυτό είναι το τρομακτικό», ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι η αλλαγή της θερμοκρασίας σε ένα ψυγείο δεν σημαίνει πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε απαραίτητα από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα δεν περιορίζεται στη σύνδεση Wi-Fi, αλλά αφορά κυρίως το λογισμικό που ελέγχει τη λειτουργία των συσκευών.

«Η επέμβαση γίνεται στο cloud, όχι στο Wi-Fi. Η επέμβαση γίνεται στο λογισμικό», σημείωσε, περιγράφοντας τους κινδύνους που προκύπτουν όταν τα συστήματα απομακρυσμένης διαχείρισης δεν προστατεύονται επαρκώς.

Η τεχνητή νοημοσύνη και ο «νέος Αρμαγεδδών»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης, εκτιμώντας ότι μπορεί να διευκολύνει την πραγματοποίηση κυβερνοεπιθέσεων.

Όπως υποστήριξε, όσο βελτιώνονται τα μέτρα προστασίας τόσο εξελίσσονται και οι τεχνικές παραβίασης, με αποτέλεσμα να απαιτείται συνεχής αναβάθμιση των συστημάτων ασφαλείας.

«Δεν υπάρχει ένα σύστημα μοναδικό που να καλύπτει τα πάντα», τόνισε, προσθέτοντας ότι η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να αλλάξει σημαντικά τις δυνατότητες των επιτιθέμενων.

Ο ίδιος επισήμανε ότι ο κίνδυνος δεν αφορά αποκλειστικά τις εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς η ενέργεια αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη λειτουργία στρατιωτικών εγκαταστάσεων και κρατικών υποδομών.

Πάνω από 300 εκτεθειμένα συστήματα ψύξης

Στο μεταξύ, η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας ανακοίνωσε στις 3 Νοεμβρίου ότι είχε προειδοποιήσει ήδη από τις 14 Οκτωβρίου για ευπάθειες σε συστήματα εμπορικής ψύξης.

Σύμφωνα με την Αρχή, είχαν εντοπιστεί περισσότερα από 300 εκτεθειμένα συστήματα συγκεκριμένων κατασκευαστών, με τους αρμόδιους φορείς να καλούνται να περιορίσουν την πρόσβαση μέσω διαδικτύου.

Μεταξύ των συστάσεων περιλαμβάνονται η χρήση ασφαλών συνδέσεων VPN, η πολυπαραγοντική ταυτοποίηση, η αλλαγή προεπιλεγμένων κωδικών και η εγκατάσταση ενημερώσεων ασφαλείας.

Η Αρχή υπογραμμίζει ότι ένα γνωστό αλλά μη διορθωμένο κενό ασφαλείας μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε πραγματικές υλικές ζημιές.

Διαβάστε ακόμη: