Δεκτή έκανε η κυβέρνηση την εισήγηση της Επιτροπής, η οποία συνεδρίασε σήμερα Τετάρτη (1/6), για τη χρήση μάσκας κατά του κορωνοϊού.

Μάσκα: Πού παραμένει υποχρεωτική

Ακολουθεί η ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας:

«Στη σημερινή συνεδρίασή της, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε ομόφωνα:

Για τα ταξί: υποχρεωτική μάσκα για οδηγούς και επιβάτες.
Για τα κρουαζιερόπλοια: αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας και επανέρχεται όταν νοσήσει ποσοστό άνω του 2% των φιλοξενούμενων ή ποσοστό άνω του 4% του πληρώματος εντός μιας εβδομάδας ή αν νοσήσει εντός 48 ωρών ποσοστό άνω του 1% του συνολικού πληθυσμού που βρίσκεται στο πλοίο.
Για τα επιβατηγά πλοία: αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους του πλοίου, παραμένει η υποχρεωτική χρήση στους εσωτερικούς χώρους για όλους, πλήρωμα και επιβάτες.
Για τα φαρμακεία: παραμένει η υποχρεωτική χρήση μάσκας για το προσωπικό και τους πελάτες.
Η εισήγηση της Επιτροπής γίνεται αποδεκτή από την Κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση ΚΥΑ».

Νωρίτερα η εισήγηση

Να παραμείνει υποχρεωτική η μάσκα για οδηγούς και επιβάτες στα ταξί εισηγείται η επιτροπή των ειδικών, που συνεδρίασε σήμερα.

Για τα επιβατηγά πλοία, οι εμπειρογνώμονες εισηγούνται την αναστολή της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους του πλοίου. Παραμένει η υποχρεωτική χρήση στους εσωτερικούς χώρους για όλους, πλήρωμα και επιβάτες (επανεξέταση στα τέλη Ιουνίου).

Για τα κρουαζιερόπλοια, αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας και επανέρχεται, όταν νοσήσει ποσοστό άνω του 2% των φιλοξενούμενων ή ποσοστό άνω του 4% του πληρώματος εντός μιας εβδομάδας ή αν νοσήσει εντός 48 ωρών ποσοστό άνω του 1% του συνολικού πληθυσμού που βρίσκεται στο πλοίο.

Για τα ημερόπλοια εισηγούνται την αναστολή της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας.

Στα φαρμακεία παραμένει η υποχρεωτική χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες.

Όλες οι εισηγήσεις εγκρίθηκαν ομόφωνα.

Μάσκες: Όταν μπήκαν στη ζωή μας και έγιναν απαραίτητες

Την 1η Αυγούστου 2020 έγινε υποχρεωτική η χρήση μάσκας για την προστασία μας από τον κορωνοϊό σε όλους τους εσωτερικούς χώρους. Δύο σχεδόν μήνες αργότερα, στις 14 Οκτωβρίου 2020, ο τότε υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ανακοινώνει την υποχρεωτικότητα χρήσης μάσκας τόσο στους εσωτερικούς, όσο και στους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Είναι η περίοδος που η χώρα αριθμούσε περίπου 23.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας.

Από εκείνη την ημέρα, οι μάσκες μπήκαν στη ζωή μας. Άλλοι τις συνήθισαν, άλλοι δεν έβλεπαν την ώρα να τις βγάλουν, κάποιοι δεν τις έβαλαν ποτέ, ρισκάροντας με τα πρόστιμα και την πανδημία. Το διοικητικό πρόστιμο για τη μη χρήση μάσκας ήταν 150 ευρώ.

Σε δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2020 οι ερωτηθέντες εμφανίζονταν υπέρ της χρήσης μάσκας. Το 74% των ερωτηθέντων συνολικά δήλωνε ότι έχει πεισθεί για την αναγκαιότητα της μάσκας, με το 56% να απαντά σίγουρα ναι και το 18% μάλλον ναι. 19% του δείγματος συνολικά απαντά ότι δεν έχει πεισθεί για τη μάσκα, με το 9% να δηλώνει μάλλον όχι και 10% να απαντά σίγουρα όχι. Δεν γνωρίζω/δεν απαντώ δηλώνει το 7%.