Η παραλλαγή C.1.2 του πανδημικού κορωνοϊού φέρει ανησυχητικές μεταλλάξεις και πρέπει να αναγνωριστεί ως «παραλλαγή ειδικού ενδιαφέροντος», προειδοποιεί νέα μελέτη. Το νέο στέλεχος πρωτοεμφανίστηκε στη Νότια Αφρική και αργότερα, το αφρικανικό στέλεχος, ανιχνεύθηκε σε τρεις χώρες στην Ευρώπη.

Αφρικανικό στέλεχος βρίσκεται στην Ευρώπη

Το C.1.2 ανακαλύφθηκε πέρυσι τον Μάιο στις επαρχίες του Γιοχάνεσμπουργκ και της Πρετόρια, αναφέρουν νοτιοαφρικανοί ερευνητές σε μελέτη που παρουσιάζεται ως προδημοσίευση. Έκτοτε έχει ανιχνευθεί σε ακόμα επτά χώρες της Αφρικής, της Ευρώπης, της Ασίας και της Ωκεανίας.

Η Βρετανία, η Πορτογαλία και η Ελβετία είναι οι ευρωπαϊκές χώρες με κρούσματα του C.1.2.

Το νέο στέλεχος φέρει πολυάριθμες μεταλλάξεις που «συνδέονται με αυξημένη μεταδοτικότητα και μειωμένη ευαισθησία στα εξουδετερωτικά αντισώματα» προειδοποιούν οι ερευνητές.

Κορωνοϊός: Αφρικανικό στέλεχος βρίσκεται στην Ευρώπη

Πολλές από τις μεταλλάξεις αφορούν την πρωτεΐνη-ακίδα που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα, πρωτεΐνη στην οποία στοχεύουν όλα τα σημερινά εμβόλια.

Μέχρι στιγμής πάντως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν περιλαμβάνει το C.1.2.στα «στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος» (variants of concern) που προκαλούν ανησυχία.

Το C.1.2. εμφανίστηκε ως μετεξέλιξη του C.1, ενός από τα στελέχη που εξαπλώθηκαν στη Νότια Αφρική στο πρώτο πανδημικό κύμα.

Ένα διαφορετικό στέλεχος που ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, το στέλεχος Βήτα, δημιούργησε ανησυχία λόγω ενδείξεων για αυξημένη ανθεκτικότητα στα εμβόλια.

Aφρικανικό στέλεχος – Πιο μεταδοτικό από το βρετανικό και ίσως πιο δυνατό από τα εμβόλια

Τόσο η Βρετανία όσο και η Νότια Αφρική έχουν ανακαλύψει νέες παραλλαγές στον κορονοϊό τους τελευταίους μήνες.
Εν τω μεταξύ, ο πολιτικός συντάκτης Robert Peston του δικτύου ITV, επικαλούμενος πηγή από την ομάδα επιστημονικών συμβούλων της βρετανικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι “οι επιστήμονες δεν είναι απόλυτα σίγουροι ότι τα εμβόλια COVID-19 θα λειτουργήσουν έναντι του νέου στελέχους του ιού από τη Νότια Αφρική”.

Σύμφωνα με έναν από τους επιστημονικούς συμβούλους της κυβέρνησης, ο λόγος για την ‘απίστευτη ανησυχία’ του Matt Hancock για την παραλλαγή του ιού SARS-CoV-2 της Νότιας Αφρικής είναι ότι δεν είναι τόσο σίγουροι ότι τα εμβόλια θα είναι τόσο αποτελεσματικά εναντίον του όσο είναι ενάντια του βρετανικού στελέχους”, ανέφερε σήμερα ο πολιτικός συντάκτης του ITV.

Κορονοϊός: Πολλαπλές μεταλλάξεις στο στέλεχος της Ν. Αφρικής τον καθιστούν πολύ πιο επικίνδυνο
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η νέα παραλλαγή της Νότιας Αφρικής είναι διαφορετική από άλλες που κυκλοφορούν στη χώρα, επειδή έχει πολλαπλές μεταλλάξεις στη σημαντική πρωτεϊνική ακίδα που χρησιμοποιεί ο κορονοϊός για να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα.

Έχει επίσης συσχετιστεί με υψηλότερο ιικό φορτίο, που σημαίνει υψηλότερη συγκέντρωση σωματιδίων του ιού στα σώματα των ασθενών, συμβάλλοντας ενδεχομένως σε υψηλότερα επίπεδα μετάδοσης.