Συνολικά, 75 θάνατοι από κορωνοϊό κατεγράφησαν το χρονικό διάστημα 13 – 19 Μαρτίου, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, ενώ, οι διασωληνωμένοι μειώθηκαν στους 71.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε μείωση σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα και μείωση 36% σε σύγκριση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων, κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες. Όσον αφορά τη γρίπη, η θετικότητα στην κοινότητα παρουσίασε αύξηση στα δείγματα από την ΠΦΥ (sentinel). Ωστόσο, δεν κατεγράφη νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ, δεν δηλώθηκε νέος θάνατος από γρίπη.

Συνοπτικά την 11η εβδομάδα του έτους:

Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου)

Κατεγράφη μείωση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Κορωνοϊός

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μείωση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των εισαγωγών παρουσίασε μείωση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα και μείωση 23% σε σύγκριση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών, κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες.

Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε μείωση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα και μείωση 36% σε σύγκριση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων, κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες). Οαριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 71.

Κατεγράφησαν 75 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 84 έτη (εύρος 55 – 100). Κατά την 9η και 10η εβδομάδα του έτους, όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στις υποπαραλλαγές ΒΑ.2 και ΒΑ.5 της «Όμικρον». Η συχνότητα ανίχνευσης της ΒΑ.2 παρουσίασε αύξηση και ανήλθε σε 63% του συνόλου των αλληλουχηθέντων δειγμάτων.

Η υποπαραλλαγή BQ.1.1 ήταν η συχνότερη της ΒΑ.5 (84%). Η συχνότερη υποπαραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η XBB.1.5 (39%), ακολουθούμενη από τη BA.2.75 (24%) και τη XBB (21%). Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε μείωση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV2 σε οκτώ από τις δέκα περιοχές που ελέγχθηκαν.

Ιός της γρίπης

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε αύξηση στα δείγματα από την ΠΦΥ (sentinel). Δεν κατεγράφη νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ, δεν υπήρξε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Από την 40ή εβδομάδα του 2022 έως και την 11η εβδομάδα του 2023, νοσηλεύθηκαν 65 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και κατεγράφησαν 22 θάνατοι. Το ίδιο διάστημα εντοπίσθηκαν στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης 313 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά), εκ των οποίων 281 (90%) ήταν στελέχη τύπου Α και 32 (10%) στελέχη τύπου Β. Από τα 279 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, 256 (92%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α (Η3Ν2) και 23 (8%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1). Κατά τις τρεις τελευταίες εβδομάδες, καταγράφεται υπερτέρηση του ιού γρίπης τύπου Β.

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV

Η θετικότητα παρέμεινε στα ίδια, χαμηλά επίπεδα.

Διαβάστε ακόμη: