Μείωση παρουσίασε η θετικότητα για SARS–CoV–2, η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα και τα περιστατικά γριπώδους συνεδρομής την εβδομάδα 06 – 12 Μαρτίου, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ, για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

Κορωνοϊός

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μείωση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, το ίδιο και ο αριθμός των εισαγωγών (μείωση 18.7% σε σύγκριση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες).

Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε μικρή αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 96. Κατεγράφησαν 70 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 86 έτη. Όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στις υποπαραλλαγές ΒΑ.2 και ΒΑ.5 της «Όμικρον». Η υποπαραλλαγή BQ.1.1 ήταν η συχνότερη της ΒΑ.5. Η συχνότερη υποπαραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η XBB.1.5 (41%), ακολουθούμενη από τη BA.2.75 (26%) και την XBB (16%).

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού σε τέσσερις από τις δέκα περιοχές που ελέγχθηκαν με την Πάτρα να καταγράφει αύξηση 258%.

Ιός της γρίπης

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε μείωση. Δεν κατεγράφη νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ, δηλώθηκε ένας νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Συνολικά, από την αρχή επιτήρησης της γρίπης, νοσηλεύθηκαν 65 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και κατεγράφησαν 22 θάνατοι.

Το ίδιο διάστημα προέκυψαν στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης 305 θετικά δείγματα για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά), εκ των οποίων 279 (92%) ήταν στελέχη τύπου Α και 26 (9%) στελέχη τύπου Β. Από τα 276 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, 256 (93%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α (Η3Ν2) και 20 (7%) στον υπότυπο Α (Η1Ν1). Κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται υπερτέρηση του τύπου Β.

Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου)

Κατεγράφη μείωση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα. Μείωση κατεγράφη στις ηλικιακές ομάδες 5 – 14 ετών και 15 – 64 ετών, ενώ, μικρή αύξηση κατεγράφη στις ηλικιακές ομάδες 0 – 4 και >65 ετών.

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV

Η θετικότητα παρέμεινε στα ίδια επίπεδα.

Διαβάστε ακόμη: