Η Ελλάδα σημείωσε ανάπτυξη 9,3% τους πρώτους εννέα μήνες του 2021, έναν από τους υψηλότερους στην Ευρωζώνη και το 2021 αναμένεται να κλείσει με αύξηση πολύ κοντά στο 8% για ολόκληρο το έτος, ενώ αναμένεται ρυθμός ανάπτυξης 4,5% για το 2022. Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να μειωθεί στο 14,2% από 15,9% φέτος, ενώ ο πληθωρισμός προβλέπεται στο 0,8% το 2022.

Με την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2022, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να παράσχει περαιτέρω οικονομική ανακούφιση σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες που αντιμετωπίζουν υψηλότερες δαπάνες λόγω των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας. Οι τιμές του φυσικού αερίου έφτασαν σε υψηλά ρεκόρ τους τελευταίους μήνες, με τη ζήτηση ενέργειας να ξεπερνά την προσφορά.

Το οικονομικό επιτελείο έλαβε μια σειρά από μέτρα ανακούφισης, με εκπτώσεις και επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για τέσσερεις μήνες από τον Σεπτέμβριο καθώς και της αύξησης της επιχορήγησης για τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος για αγορά πετρελαίου θέρμανσης. Η κυβέρνηση θα καλύψει επίσης μεγάλο μέρος των ενεργειακών δαπανών των αγροτών.

Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία τον Οκτώβριο του 2021 κατέγραψε αύξηση κατά 40,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2020, που είχε μειωθεί κατά 13,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του 2019.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η ανεργία παρέμεινε σταθερή στο 13,3% τον Οκτώβριο, έναντι 13% τον Σεπτέμβριο. Ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε με τη συνολική απασχόληση να ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια.

Το ισοζύγιο προσλήψεων τον Νοέμβριο ήταν αρνητικό κατά λιγότερο από 80.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τη βάση δεδομένων Εργάνη του υπουργείου Εργασίας. Ωστόσο, το ισοζύγιο θέσεων εργασίας παραμένει θετικό κατά τη διάρκεια του έτους μέχρι σήμερα με 135.680 καθαρές προσλήψεις.

Ο δείκτης τιμών εισαγωγών αυξήθηκε κατά 34%, οδηγώντας σε προσδοκίες για περαιτέρω αυξήσεις των τιμών στα τελικά προϊόντα και τις εξαγωγές. Το κόστος των υψηλών τιμών ενέργειας για τη μεταποίηση υπολογίζεται σε 150 εκατ. ευρώ τον μήνα.

Η ανάπτυξη θα φτάσει το 8%

Η ανάπτυξη θεωρείται πλέον πιθανό να φτάσει το 8%, ενώ τα φορολογικά έσοδα ξεπέρασαν τον στόχο κατά 855 εκατ. ευρώ τους πρώτους 11 μήνες του έτους, κυρίως από εταιρικούς φόρους και έμμεσους φόρους. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να κατευθύνει κεφάλαια για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στους καταναλωτές.

Οι συνολικές επενδύσεις από το πρόγραμμα ανάκαμψης της Ε.Ε. και τα διαρθρωτικά ταμεία το 2022 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 11 δισ. ευρώ, υπερδιπλασιάζοντας το ποσό των 5 δισ. ευρώ. Περίπου 800 εκατ. ευρώ σε δάνεια θα διατεθούν για ιδιωτικές επενδύσεις το επόμενο έτος μέσω των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Η ΕΚΤ έστειλε ισχυρό μήνυμα υποστήριξης των κρατικών ομολόγων, επεκτείνοντας το πρόγραμμα επανεπένδυσης έως το τέλος του 2024, εισάγοντας πρόσθετη ευελιξία στην περίπτωση της Ελλάδας, ενώ ανακοινώθηκε ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί εάν χρειαστεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η Ελλάδα αναμένει έως και 5 δισ. ευρώ αγορές ομολόγων μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022.

Η ανακοίνωση εξάλειψε την αβεβαιότητα που επικρατούσε στην αγορά με το spread του 10ετούς ομολόγου που είχε φτάσει τις 172 μονάδες βάσης στην αρχή της εβδομάδας, από 100 μονάδες το καλοκαίρι, να πέφτει στις 152 μονάδες βάσης μετά τη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ.

Η συμμετοχή στην ανταλλαγή ομολόγων ξεπέρασε τις προσδοκίες επιτυγχάνοντας συμμετοχή 72% έναντι προσδοκιών κάτω του 45%. Συνολικά αντάλλαξαν 2,92 δισ. ευρώ από τα υπόλοιπα 4 δισ. ευρώ, με το κράτος να πληρώνει 1,1 δισ. ευρώ σε μετρητά και 1,8 δισ. ευρώ σε νέες εκδόσεις ομολόγων.

Πάνω από 30 εταιρίες έχουν υποβάλλει προτάσεις στο κρατικά χρηματοδοτούμενο επενδυτικό ταμείο τεχνολογίας «Phaistos», το οποίο ξεκίνησε με τα έσοδα από τη δημοπρασία των αδειών 5G, με αρχική ικανότητα λίγο κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ και αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Η αγορά ακινήτων

Η κυβέρνηση σχεδιάζει ανακατατάξεις των φόρων ακίνητης περιουσίας το 2022 σε μια προσπάθεια να τονώσει την αγορά ακινήτων. Τα σχέδια περιλαμβάνουν τον περιορισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, τον εξορθολογισμό του υπολογισμού των εκτιμώμενων αξιών, καθώς και την κατάργηση του ΦΠΑ 24% στα νέα ακίνητα.

Τα επενδυτικά κεφάλαια πρόκειται να επιστρέψουν στην ελληνική αγορά ακινήτων, μετά από 18μηνη αναμονή. Οι επενδύσεις από ταμεία ακινήτων ανήλθαν συνολικά σε 400 εκατ. ευρώ το 2019. Η Brookland συμμετέχει στο έργο του Ελληνικού, ενώ η Dromeus θα επενδύσει 300 εκατ. ευρώ σε data center και υποδομές logistics.

Το πρόγραμμα Golden Visa φαίνεται ότι θα ξεπεράσει τα επίπεδα του 2020, με τις άδειες φέτος να φθάνουν τις 989, έναντι 938 συνολικά πέρυσι. Από το 2014 που ξεκίνησε, το πρόγραμμα έχει εγκρίνει 9.473 αιτήσεις.

Από τις τράπεζες, η Alpha Bank έκλεισε δύο συμφωνίες τιτλοποίησης συνολικής αξίας 5,3 δισ. ευρώ. Η Attica Bank συμφώνησε σε έναν οδικό χάρτη που οδηγεί στην αποεπένδυση του ΤΧΣ από τον μη συστημικό δανειστή μετά από τουλάχιστον ακόμη μία εισφορά μετρητών.

Τα στοιχεία για τον Ελληνικό Εμπορικό Στόλο παρουσίασαν μείωση 0,1% το 2021 σε σύγκριση με το 2020, αλλά έγιναν αγορές 16 δισ. $. Η ολική χωρητικότητα, για πλοία 100 GRT και άνω σημείωσε μείωση 3,7% τον Οκτώβριο 2021 σε σύγκριση με του 2020. Μείωση 4,9% σημειώθηκε και το 2020 σε σύγκριση με το 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία διακίνησης επιβατών, εμπορευμάτων και κινητών μονάδων στα ελληνικά λιμάνια, η επιβατική κίνηση σημείωσε αύξηση 70,8% το 2021 σε σύγκριση με το 2020, ενώ οι συνολικές κινήσεις εμπορευμάτων και οχημάτων αυξήθηκαν αντίστοιχα κατά 11,5% και 49,9%.

Ο ελληνικός τουρισμός σχεδιάζει ήδη την μεταπανδημική αγορά, θέτοντας στόχο το 2030 για έσοδα 27 δισ. ευρώ, 50 εκατ. αφίξεις και 307 εκατ. διανυκτερεύσεις ετησίως έως το 2030. Με τη μελέτη που εκπόνησε ο ΣΕΤΕ σχεδιάζεται να προταθεί στην κυβέρνηση η σταδιακή μείωση του εποχιακού χαρακτήρα του ελληνικού τουρισμού και η διεύρυνση της τουριστικής δραστηριότητας σε περιοχές της χώρας.

Προϋπόθεση για την επίτευξη των παραπάνω στόχων είναι η πλήρης ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στα προ πανδημικά επίπεδα, μεταξύ 2022 και 2023 και κυρίως η απουσία της αναζωπύρωσης της πανδημίας μέσα από τη μετάλλαξη «Όμικρον», που έφερε πρόσθετα μέτρα την τελευταία εβδομάδα του 2021 και απειλεί να ξεκινήσει η νέα χρονιά με αυστηρότερα από τις 3 Ιανουαρίου του 2022.

Χρόνια πολλά, καλή Πρωτοχρονιά!