Σε κόντρα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) με το Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρισμού (ΑΔΜΗΕ) εξελίσσεται η νέα δομή που θα πάρει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, το αποκαλούμενο και target model.

H επιδίωξη της ΡAE είναι να βρεθεί θεσμικά και πρακτικά το κατάλληλο υπόδειγμα λειτουργίας που να διαχωρίζει δύο «ενεργειακές πτέρυγες»:

α) την «ενέργεια αιχμής» δηλαδή τα ηλεκτρικά φορτία που μπαίνουν στο σύστημα ξαφνικά για να αντιμετωπίσουν είτε πολύ υψηλή ζήτηση (περιπτώσεις βαρυχειμωνιάς ή καύσωνα) είτε βλάβες άλλων μονάδων που βγαίνουν εκτός λειτουργίας και πρέπει να αντικατασταθούν το ταχύτερο και εκ των πραγμάτων είναι ακριβά.

β) την «ενέργεια εξισορρόπησης» που λειτουργεί  στο πλαίσιο των αλλαγών φόρτισης των μονάδων κατά το στάδιο επίλυσης της Διαδικασίας Ενοποιημένου Προγραμματισμού, για λόγους ασφάλειας ή επάρκειας του συστήματος. Εφόσον ρυθμιστεί η «ενέργεια εξισορρόπησης», θα αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποιες μονάδες παραγωγής, κυρίως ιδιωτικές, να τον κορεσμό ενός δικτύου (για παράδειγμα της Αττικής ή της Πελοποννήσου που έχει προβλήματα και πέφτει εύκολα) και να βάλουν δικές τους μονάδες στο Σύστημα με πολύ ακριβές τιμές, ώστε να κερδίσουν οι ίδιες αλλά να την πληρώσει ο τελικός καταναλωτής.

Σε αυτό το σύστημα αποφυγής ενός είδους «αισχροκέρδειας» αντιδρά προς το παρόν ο ΑΔΜΗΕ κυρίως καθυστερώντας την έγκριση και την υλοποίησή του.

Σε πρόσφατη ενημέρωση ο πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Α. Δαγούμας, το παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς («η ΡΑΕ  συνεργάζεται με τον ΑΔΜΗΕ αλλά αναγκαστικά πιέζουμε αφόρητα τον ΑΔΜΗΕ ώστε να καταρτισθεί ένας οδικός χάρτης για την εφαρμογή αυτών των αλλαγών»).

Ωστόσο άλλα στελέχη της ΡΑΕ αφήνουν τη διπλωματική γλώσσα στην άκρη και ομιλούν για εσκεμμένη κωλυσιεργία του Διαχειριστή.

Η απάντηση στελεχών του Διαχειριστή είναι πως «ο ΑΔΜΗΕ έχει αναθέσει στην Grant Thornton Hellas την εκπόνηση συγκριτικής μελέτης, τα συμπεράσματα της οποίας πρέπει να παρουσιαστούν στο τέλος Μαΐου, αλλά μέχρι τότε δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι» .

Στη ΡΑΕ όμως έχουν ενστάσεις και λένε πως «καθυστερούν οι του ΑΔΜΗΕ διότι σύντομα θα έχουμε εμείς καθαρή εικόνα διαθέσιμης προσφοράς και ζήτησης επομένως, θα ενταχθούμε στις ευρωπαϊκές πλατφόρμες MARI και PICASSO και θα είναι δύσκολο σε αρκετούς να κερδοσκοπήσουν σε βάρος του καταναλωτή, είτε είναι νοικοκυριό είτε βιομηχανία».

Προσαρμοστείτε θα πάθετε πανωλεθρία – ο χρόνος είναι αμείλικτος

Ως συνέπεια των εξελίξεων, η λειτουργία της αγοράς θα γίνεται σε τρία βήματα, αντί των σημερινών δύο:

α) θα γίνεται η δημοπρασία για την παροχή υπηρεσιών εξισορρόπησης,

β) ακολουθούν τυχόν ανακατανομές φόρτισης των μονάδων και

γ) έπεται η ενεργοποίηση των εντολών.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που είπε ο πρόεδρος της ΡΑΕ στην  πρόσφατη ενημέρωση ότι δηλαδή «στην αγορά Εξισορρόπησης ενσωματώνεται αυτή τη στιγμή η αξία πολλών αγορών, όπως της Ενδοημερήσιας, των ανακατανομών ή της αγοράς ισχύος. Παράλληλα, για την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς Εξισορρόπησης και της ενδοημηερήσιας, προγραμματίζεται η συμμετοχή και άλλων παικτών στην αγορά και στο πλαίσιο αυτό παίζουν και οι μονάδες αποθήκευσης».

Συνεπώς στην αγορά Εξισορρόπησης-Αποθήκευσης  θα μπούν  αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα τα οποία στην περίπτωση που δεν διαθέτουν μπαταρία «πίσω από τον μετρητή», θα υποβάλλουν προσφορές ενέργειας και ισχύος.

Σύμφωνα με άλλους παράγοντες της αγοράς, «η παρουσία των ΑΠΕ στην Αγορά Εξισορρόπησης θα  επηρεάσει άμεσα τις τιμές των υπηρεσιών με σημαντική  αποκλιμάκωση καθώς θα μπαίνουν στο σύστημα νέες μονάδες ΑΠΕ».

Ενδιαφέρον για το νέο μοντέλο αγοράς έχουν δείξει  η ιταλική Enel και η ολλανδική Sympower που έχουν ήδη προσεγγίσει ελληνικές βιομηχανίες για να τους προμηθεύουν, ενώ την ίδια στιγμή, για την ενίσχυση της ρευστότητας της Ενδοημερήσιας αγοράς, προβλέπεται παρουσία ξένων εμπόρων ρεύματος,  των λεγόμενων traders.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό, ρωτήσαμε κορυφαία πηγή του ΥΠΕΝ που μας απάντησε χαρακτηριστικά: «μπαίνουν υποχρεωτικά ξένοι προμηθευτές στο παιχνίδι με χαμηλότερες τιμές και αν οι δικοί μας δεν προσαρμοστούν θα πάθουν πανωλεθρία. Αλλά δυστυχώς ορισμένοι από τους δικούς μας δίνουν μάχες οπισθοφυλακής και χρησιμοποιούν τον ΑΔΜΗΕ για το σκοπό αυτό. Ο χρόνος όμως είναι αμείλικτος…».

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.