«Απλώνει» το παιχνίδι στις ΑΠΕ η κυβέρνηση ώστε να ωφεληθούν και οι μικροί του κλάδου που είχαν βρεθεί στο περιθώριο: περισσότερα από 1000 Μεγαβάτ από ΑΠΕ (αιολικά και κυρίως φωτοβολταϊκά) επιπλέον των ήδη υπολογισμένων προγραμματίζει το κυβερνητικό επιτελείο και μάλιστα σε περιοχές που θεωρούνται «κορεσμένες» όπως η Κρήτη, η Εύβοια και η Πελοπόννησος.

Ειδικά σε ότι αφορά στα μικρά φωτοβολταϊκά, το ΥΠΕΝ αναγνωρίζει ότι δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε κοινούς διαγωνισμούς με τα μεγάλα έργα, καθώς δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικά στη μειοδοσία των τιμών. Για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, θα καθιερωθούν αυτόνομοι διαγωνισμοί, για έργα το πολύ ενός (1) Μεγαβάτ, για τα οποία μάλιστα, οι ανταγωνιστικές διαδικασίες θα είναι απλούστερες από εκείνες που ισχύουν για τους κοινούς διαγωνισμούς.

Ποιά θα είναι όμως η συνολική ισχύς την οποία θα μπορούν να διεκδικήσουν τα μικρά φωτοβολταϊκά μέσω διαγωνισμών; «Δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις, ωστόσο είναι πλέον σαφές ότι δεν θα είναι αμελητέα, από τη στιγμή που υπολογίστηκαν 1000 Μεγαβάτ που πάνε στους μικρούς παραγωγούς  και μάλιστα στην Κρήτη ή τη Νότια Πελοπόννησο όπου τα φωτοβολταϊκά φυτρώνουν σαν μανιτάρια» μας λέει έμπειρος αξιωματούχος του ΥΠΕΝ.

Να θυμίσουμε απλώς ότι η Ελλάδα  έχει ήδη πάρει έγκριση (άρα και ενίσχυση) για ΑΠΕ ισχύος 2.100 Μεγαβάτ  σύμφωνα με το σχήμα που έχει κοινοποιηθεί στην Κομισιόν και θα τα προκηρύξει σε κοινούς διαγωνισμούς αιολικών και φωτοβολταϊκών μέσα στην επόμενη τριετία.

Όπως είπε  η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ  κ. Αλεξάνδρα Σδούκου  σε πρόσφατη εκδήλωση του Αθηναϊκού Πρακτορείου «τα 1000 Μεγαβάτ  επιπλέον έχουν  περιληφθεί στο σχέδιο που έχει σταλεί προς έγκριση στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG COMP), θα διατεθεί για ειδικές περιπτώσεις διαγωνισμών, όπως είναι διαγωνισμοί για συγκεκριμένες περιοχές, εκεί που αίρεται ο κορεσμός των δΙκτύων, όπως η Κρήτη, η Εύβοια και η Πελοπόννησος, καθώς και για τους ειδικούς διαγωνισμούς για φωτοβολταϊκά με ισχύ  έως 1 Μεγαβάτ».

Η κ. Σδούκου  πρόσθεσε πως  «έχει τεθεί ο όρος κάθε τεχνολογία να παίρνει τουλάχιστον το 30% της ισχύος που κάθε φορά θα δημοπρατείται».

Η «ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ» ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΑΙΟΛΙΚΩΝ-ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ

Στο θέμα αυτό υπάρχει ο φόβος όσων έχουν αιολικά πάρκα ότι δηλαδή τα φωτοβολταϊκά θα μειώνουν υπερβολικά τις τιμές που θα προσφέρουν, με αποτέλεσμα ο κάθε επόμενος κοινός διαγωνισμός, εάν δεν υπάρξει κάποια δικλείδα, να ξεκινάει από τόσο χαμηλές τιμές εκκίνησης που δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο να συμμετάσχουν αιολικά έργα. Οπότε η μίνιμουμ ποσόστωση του 30% θα χάνει το νόημά της.

Στο σχέδιο που έχει σταλεί στην Κομισιόν δεν αποσαφηνίζεται ο τρόπος υπολογισμού των τιμών εκκίνησης κάθε διαγωνισμού, υπάρχει όμως η πρόβλεψη ότι, εάν σε ένα διαγωνισμό δεν μπορέσει να διατεθεί καθόλου ισχύς σε μια τεχνολογία, τότε να μπορεί η χώρα μας να προχωρήσει σε χωριστούς ανά τεχνολογία διαγωνισμούς.

Πρέπει να σημειωθεί, επίσης, ότι στο υπό έγκριση σχήμα, προβλέπεται και ένας πιλοτικός διαγωνισμός για σταθμούς ΑΠΕ σε συνδυασμό με σταθμούς αποθήκευσης.

Το  ΥΠΕΝ έχει ζητήσει από την Κομισιόν ξεκάθαρη θέση σχετικά με τη χορήγηση λειτουργικής ενίσχυσης για έργα πάνω από 250 Μεγαβάτ, μέσω «ατομικής κοινοποίησης».

Σύντομα θα σταλεί στην Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) η απάντηση στα ερωτήματα που έχουν τεθεί, τα οποία, κατά κύριο λόγο, δεν αφορούν δομικά στοιχεία της ελληνικής πρότασης.

Για τις 24 Μαϊου έχει προγραμματιστεί ο τελευταίος διαγωνισμός του σημερινού σχήματος, που θα είναι κοινός για αιολικά και φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 350 Μεγαβάτ. Έχουν κατατεθεί αιτήματα για 128 έργα, συνολικής ισχύος 1.092 MW, υπερκαλύπτοντας το ελάχιστο επίπεδο ανταγωνισμού 100% που είχε τεθεί στην Προκήρυξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες τέλος, η Κομισιόν  έχει κάνει σαφές με επίσημο έγγραφο, ότι «δεν μπορεί να κάνει δεκτές και να εγκρίνει μεμονωμένες ενισχύσεις με καθεστώς ατομικής κοινοποίησης για σταθμούς ΑΠΕ που ενισχύονται μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών, δηλαδή αιολικών και φωτοβολταϊκών. Σε κανένα κράτος-μέλος δεν έχει δοθεί μεμονωμένη ενίσχυση για ένα φωτοβολταϊκό πάνω από 250 Μεγαβάτ» καταλήγει το έγγραφο της Κομισιόν.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.