Εγγυητική επιστολή τραπέζης  ύψους 10-15.000 ευρώ ανά MW και «καθαρούς τίτλους» ιδιοκτησίας οικοπέδου θα απαιτεί πλέον το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας  με  νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει εδώ και καιρό για να δώσει το πράσινο φώς σε επενδυτικά σχέδια για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αφού η κατάσταση στον τομέα αυτό «έχει εξελιχθεί σε Φαρ Ουέστ, όποιος προλάβει… ρίχνει πρώτος!» όπως λένε εμπλεκόμενοι στις επενδύσεις αυτές.

Μάλιστα η εγγυητική θα αφορά όχι μόνο τις νέες άδειες αλλά και την συνέχιση ισχύος σε άδεια που έχει ήδη δοθεί αλλιώς αυτή θα ανακαλείται. Ο έντονος προβληματισμός στο Υπουργείο Ενέργειας για το ανεξέλεγκτο κύμα αιτήσεων για ΑΠΕ, αφορά κυρίως σε αιολικά και φωτοβολταϊκά και πλέον  στη μεγάλη δυσκολία διαχείρισης αυτού του τεράστιου ρεύματος.

Φαίνεται επίσης πως  έχει ξεσπάσει και υπόγεια κόντρα μεταξύ ΥΠΕΝ και ΡΑΕ αφού από το Υπουργείο εκτοξεύονται «ρουκέτες» κατά της Ρυθμιστικής Αρχής για το θέμα. Σε έμπειρους διευθυντές της οδού  Μεσογείων (όπου και η έδρα του ΥΠΕΝ) επικρατεί η αίσθηση πως: «πολύ πρόσφατα ζητήθηκαν ευθύνες για το θέμα και εξηγήσεις για το πώς ξέφυγε η κατάσταση, αφού είναι φανερό πως οι 8 ή και οι 9 τους 10 αιτούντες δεν επιθυμούν πραγματικά να επενδύσουν, αλλά να εμπορευθούν τις προσωρινές άδειες ΑΠΕ τις οποίες θα αποκτήσουν».

Τα έμπειρα στελέχη προχωρούν ακόμη περισσότερο και τονίζουν χαρακτηριστικά πως «υπάρχει όμως διάχυτη η εντύπωση ότι για να αποκτηθούν τώρα ή στο άμεσο μέλλον αυτές οι προσωρινές έστω άδειες, κύλησε πολύ νερό (ή και πολύ …λάδι, όπως λένε χαρακτηριστικά) από τους ενδιαφερόμενους προς τους καθ’ ύλην αρμόδιους, πληροφορία που έχει φτάσει και στα …ψηλά πατώματα και έχει εξοργίσει πολλούς κυβερνητικούς».

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Ξαφνικά πλεόνασμα

ΓΙΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟΣ ΠΑΡΟΞΥΣΜΟΣ;

«Γιατί όμως όλοι θέλουν να πάρουν άδειες αιολικών και κυρίως φωτοβολταϊκών στη χώρα μας; ποια εξήγηση υπάρχει;» ρώτησα πρόσφατα κορυφαίο επενδυτικό σύμβουλο στο χώρο της ενέργειας.

«Η εξήγηση είναι απλή και αρκούντως …ελληνική» μου απάντησε και συνέχισε: «η γερμανική RWE που συνεταιρίστηκε με τη ΔΕΗ ψάχνει επειγόντως χωράφια και άδειες για να εγκαταστήσει  γύρω στα 1000 Μεγαβάτ και μάλιστα  σε ολόκληρη τη χώρα. Ο κάθε επιτήδειος  παίρνει μία προκαταρκτική άδεια σε συγκεκριμένο χώρο μέχρι 5000 στρέμματα παρακαλώ, βγάζει μια απλή βεβαίωση Παραγωγού   και κατόπιν μοσχοπουλάει το πακέτο στους Γερμανούς με κέρδη πενταπλάσια όσων έχει ξοδέψει. Το κλειδί είναι το οικόπεδο, από κεί και πέρα όλα γίνονται. Φυσικά μετά τις αιτήσεις θα ακολουθήσει πολεμική αναμέτρηση για το τελικό ξεκαθάρισμα αλλά ο νταλαβεριτζής θα έχει πάρει τα λεφτά και …μην τον είδατε» και συμπληρώνει: «άσε  που ο κάθε επιτήδειος θα ζητάει το δωράκι του από τους συνυποψήφιους για να φύγει από τη μέση και να μην προσφύγει στα δικαστήρια».

Γιαυτό λοιπόν στον τελευταίο γύρο αιτήσεων για  φωτοβολταϊκά  κατατέθηκαν περίπου 300 αιτήσεις για έργα που ξεπερνούν τα 6300 Μεγαβάτ, σχεδόν η μισή  διασυνδεδεμένη ισχύς του χερσαίου συστήματος της ΔΕΗ. Εννοείται πως από αυτά θα εγκριθεί τελικά ένα 3-4% όπως μας διδάσκει η εμπειρία αλλά η δουλειά για τους πολλούς θα έχει γίνει. Λιγότερες σαφώς οι αιτήσεις για μικρά υδροηλεκτρικά, μονάδες ΣΗΘΥΑ ή εγκαταστάσεις βιοαερίου-βιομάζας.

Χαρακτηριστικό ότι οι αιτήσεις του Φεβρουαρίου είναι περίπου όσες  υποβλήθηκαν αθροιστικά και τους πέντε κύκλους πριν από τον Δεκέμβριο του 2020, δηλαδή από  Σεπτέμβριο του  2018 έως και  Δεκέμβριο του  2019 γεγονός που δείχνει ξεκάθαρα τον «πυρετό» που επικρατεί στον κλάδο.

Τέρνα: Αποζημιώσεις έως 100-150 εκατ. δολάρια

Η ΛΥΣΗ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ

Παρόλο όμως που στο ΥΠΕΝ ρίχνουν όλες τις ευθύνες στη ΡΑΕ που δεν έβαλε εγκαίρως κόφτες και προαπαιτούμενα (πχ τη διασφάλιση χωροταξικής και ιδιοκτησιακής διευθέτησης στα οικόπεδα), τώρα το Υπουργείο είναι υποχρεωμένο να βρεί λύση.

«Η απλή Βεβαίωση Παραγωγού ΑΠΕ δεν είναι δύσκολη υπόθεση και δεν χρειάζεται πολλά προαπαιτούμενα με αποτέλεσμα εκατοντάδες άσχετοι και γενικώς …περίεργοι να έχουν φτάσει κοντά σε αυτό» μας λένε από το Υπουργείο αλλά και από τη ΔΕΗ που διαθέτει πολύ οργανωμένο τμήμα στη ΔΕΗ –Ανανεώσιμες και παρακολουθεί το θέμα.

«Το πιο βασικό σήμερα είναι πως δεν υπάρχει υποχρέωση κλειδώματος ενός αξιόλογου οικοπέδου που θα  είναι καθαρό ιδιοκτησιακά και ευεπίφορο χωροταξικά, περιβαλλοντικά  και οικοδομικά» μας λέει μηχανικός που ασχολείται με χωροθετήσεις ΑΠΕ με αποτέλεσμα όταν πάμε να εξετάσουμε ένα μεγάλο οικόπεδο να διαπιστώνουμε πως υπάρχουν 4 ή και 5 υποψήφιοι που το έχουν δηλώσει και φυσικά δεν μπορούμε να βρούμε άκρη. Αυτό η ΡΑΕ δεν το εξετάζει ώστε να μπορεί να βάλει κάποιο κόφτη.  Ασε που πολλά προσφερόμενα οικόπεδα είναι σε δασικές περιοχές ή περιοχές Natura και οι ιδιοκτήτες ή οι μεσάζοντες το αποκρύπτουν μήπως και πάρουν τις σχετικές βεβαιώσεις και τα μεταπωλήσουν ώστε να τρέχει ο επόμενος

Ο αντίλογος πάντως από διευθύνοντα σύμβουλο μεγάλης εταιρίας συμβούλων που ασχολείται με επενδύσεις, είναι πως : «η κατάσταση στις ΑΠΕ είναι Φαρ Ουέστ, όποιος προλάβει πυροβολεί πρώτος! Τι φωνάζει το Κράτος αφού ακόμη  δεν έχει ολοκληρώσει τους δασικούς χάρτες  που τους παλεύει 20 χρόνια και μάλιστα ήταν και Μνημονιακή υποχρέωση που χρυσοπληρώθηκε και δεν τελείωσε ακόμη. Πώς να βρούμε άκρη εμείς ως σύμβουλοι εάν ένα οικόπεδο που προορίζεται για αιολικά ή φωτοβολταϊκά είναι δασικό ή όχι;» και προσθέτει : «και γιατί παρακαλώ το ΥΠΕΝ καθυστερεί τόσο πολύ τη νομοθετική ρύθμιση που θα βάλει τάξη στο θέμα; Από το Νοέμβριο ετοιμάζεται η ρύθμιση και κοντεύει καλοκαίρι».

Αλλά ακόμη και οι άνθρωποι της ΔΕΗ που ασχολούνται με Ανανεώσιμες έχουν μεγάλα παράπονα για την ουσιαστική απουσία  Ενιαίου Χωροταξικού Σχεδίου ΑΠΕ, σε πανελλαδικό αλλά και σε νομαρχιακό επίπεδο.

Από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απαντούν πως «από την προηγούμενη κυβέρνηση παραλάβαμε ένα μπάχαλο το 2019. Το  Ολοκληρωμένο Χωροταξικό ΑΠΕ το τρέχουμε και θα το ολοκληρώσουμε το 2022  αλλά αυτός δεν είναι λόγος για το πλήθος παρανομιών που βλέπουμε, άλλωστε υπάρχει το Προσωρινό Χωροταξικό ΑΠΕ αλλά και ο Προσωρινός Πληροφοριακός Γεωγραφικός Χάρτης ΑΠΕ  της ΡΑΕ που μπορεί να μην είναι τέλειος αλλά προσωρινά μπορεί να λειτουργήσει. Παράλληλα τρέχουμε μαζί με τη ΡΑΕ τη Μελέτη Περιοχών Επενδύσεων ΑΠΕ (ΜΠΕΠ-ΑΠΕ) που θα είναι έτοιμη το καλοκαίρι. Εκεί θα μπορεί κάποιος με σχετική ακρίβεια να βρεί περιοχές  χωροθέτησης ΑΠΕ με ακριβείς αποστάσεις μεταξύ τους για να μην μπερδεύονται τα οικόπεδα, περιοχές αποκλεισμού ΑΠΕ αλλά και περιοχές μεικτής χρήσης».

Τέλος στη  χώρα μας «δουλεύουν»  περίπου 10.500 Μεγαβάτ  ΑΠΕ και χρειάζεται άλλα 19.500 Μεγαβάτ ως το 2030 για να επιτύχει την υποχρέωση- στόχο από την ΕΕ που είναι το λεγόμενο «30-30» δηλαδή 30.000 Μεγαβάτ το 2030. Για αυτά τα 19.500 Μεγαβάτ οι αιτήσεις ως τώρα ξεπερνούν τις 100.000 Μεγαβάτ χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί!

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα  και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.