Εδώ και δύο μήνες γράφουμε πως οι αιτήσεις που συσσωρεύονται στη ΡΑΕ κατά χιλιάδες για άδειες ΑΠΕ (κυρίως φωτοβολταϊκών αλλά και αιολικών πάρκων) θα μπορούσαν, αν θεωρητικά εγκρίνονταν όλες, να …«φωτίσουν» όλες τις χώρες των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης.

Εξηγήσαμε μάλιστα και το λόγο αυτής της «ΑΠΕ-φρενίτιδας» που δεν είναι άλλος από το ότι η γερμανική RWE που συνεταιρίστηκε με τη ΔΕΗ, ψάχνει επειγόντως σε ολόκληρη τη χώρα μεγάλες εκτάσεις και άδειες για να εγκαταστήσει  γύρω στα 1000 Μεγαβάτ!

Τι κάνει λοιπόν ο πανέξυπνος έλλην μεσάζων; Δεσμεύει αυθαίρετα μια περιοχή, παίρνει μία προκαταρκτική άδεια και κατόπιν μοσχοπουλάει το πακέτο στους Γερμανούς με κέρδη πενταπλάσια όσων έχει ξοδέψει. Το κλειδί είναι το οικόπεδο, από κεί και πέρα όλα γίνονται. Φυσικά αυτή τη στιγμή υπάρχει σε εξέλιξη «πολεμική» αναμέτρηση για το τελικό ξεκαθάρισμα.

Το επιτελείο του ΥΠΕΝ κ. Κ. Σκρέκα έχει τα έχει πάρει χαμπάρι αυτά  και σύντομα θα βάλει «κόφτες» στους αεριτζήδες.

Ανώτατο στέλεχος της ΡΑΕ επιβεβαιώνει απόλυτα το …ελληνοπρεπέστατο αυτό σενάριο: «η μία στις τρεις αιτήσεις από  τον κύκλο του Δεκεμβρίου 2020, έχει σοβαρότατο πρόβλημα εδαφικής επικάλυψης κυρίως στα φωτοβολταϊκά.

Δηλαδή για την ίδια έκταση π.χ. 300 στρεμμάτων υπάρχουν 4 ή και 5 αλληλοεπικαλυπτόμενες αιτήσεις!

Αρα δεν έχει γίνει καμία χωροταξική μελέτη της περιοχής απλά δηλώνεται δέσμευση.

Δηλαδή αρραβωνιάζομαι εγώ τη Μαρία αλλά η Μαρία δεν το ξέρει και έχει ήδη αρραβωνιστεί με άλλον, καταλάβατε;» λέει με χιούμορ το στέλεχος της ΡΑΕ που έχει …«φρικάρει» με αυτά που διαπιστώνει.

Στον κύκλο του Φεβρουαρίου, κατατέθηκαν περίπου 500 αιτήσεις για έργα που αντιστοιχούν σε 9000 Μεγαβατώρες, όση είναι η χερσαία ισχύς της ΔΕΗ! Σχεδόν άλλά τόσα είχαμε Σεπτέμβριο-Δεκέμβριο του 20, δηλαδή έχουμε υποψήφια ισχύ όσο δύο φορές η ΔΕΗ.

Το ΥΠΕΝ και ο κ.Κ.Σκρέκας έδωσαν εντολή στη ΡΑΕ να ζητούν πλέον  από τους υποψήφιους προσύμφωνο παραχώρησης του οικοπέδου αλλά και  με εγγυητική επιστολή για την οικονομική επάρκεια του ενδιαφερόμενου. Για να δούμε τι θα σκαρφιστούν τώρα «οι νταλαβεριτζήδες του κοπανιστού αέρα» όπως τους αποκαλούν στη ΡΑΕ…

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.