O αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, έδωσε διευκρινίσεις αναφορικά με τα μονοκλωνικά αντισώματα.
Όπως ανάφερε ο κ. Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή τη συμφωνία της ΕΕ με την παρασκευάστρια εταιρία για την προμήθεια δόσεων της ερευνητικής θεραπείας των μονοκλωνικών αντισωμάτων και πώς αυτές θα διανεμηθούν στα κράτη μέλη, οι συμφωνίες που έχει κάνει η ΕΕ διαφέρουν σε σχέση με τα εμβόλια.
«Δεν γίνεται κατανομή με βάση τον πληθυσμό», είπε ο κ. Κοντοζαμάνης και πρόσθεσε ότι κάθε χώρα υποβάλλει τις ποσότητες που επιθυμεί. Η χώρα μας τόνισε ότι συμμετέχει στις συμφωνίες αυτές.
Η ΕΕ εξασφάλισε 55.000 δόσεις της θεραπείας μονοκλωνικών αντισωμάτων Regeneron
Εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε στις αρχές Ιουνίου ότι η ένωση εξασφάλισε περίπου 55.000 δόσεις μιας εν δυνάμει θεραπείας κατά τoυ κορωνοϊού βασισμένης σε ένα κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων που έχουν αναπτύξει η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Regeneron και η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche.
Η συμφωνία είναι το πρώτο συμβόλαιο που συνάπτει η ΕΕ γι’ αυτό το είδος φαρμάκου.
Σημειώνεται ότι η ΕΕ, μετά τις δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 που έχει κατοχυρώσει, προσπαθεί τώρα να οικοδομήσει ένα χαρτοφυλάκιο με φάρμακα που μπορεί να είναι αποτελεσματικά κατά της νόσου, με στόχο να έχει προσδιορίσει μέχρι το τέλος του μήνα 10 υποσχόμενες θεραπείες.
Η συμφωνία με τη Roche επιτεύχθηκε τον Απρίλιο, δήλωσε η εταιρεία στο Ρόιτερς, όμως οι λεπτομέρειες του συμβολαίου δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε σήμερα ότι η ΕΕ έχει εξασφαλίσει περίπου 55.000 δόσεις της μονοδοσικής θεραπείας.
Η Roche αρνήθηκε να σχολιάσει τον αριθμό των δόσεων, όμως δήλωσε πως το συμβόλαιο καλύπτει 37 ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης της Βρετανίας και χωρών που δεν είναι μέλη της ΕΕ.
Τα μέρη αρνήθηκαν να αποκαλύψουν την τιμή.
Η θεραπεία αυτή είναι η πρώτη βασισμένη σε μονοκλωνικά αντισώματα που εξασφαλίζεται από την ΕΕ.
Το μόνο άλλο φάρμακο κατά της Covid που έχει αγοράσει η ΕΕ είναι η ρεμδεσιβίρη της Gilead, ένα αντιιικό φάρμακο.
Οι ευρωπαϊκές χώρες θα αγοράζουν το φάρμακο των Roche-Regeneron, το οποίο αποτελείται από τα μονοκλωνικά αντισώματα casirivimab και imdevimab μόνον αφού αυτό εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) ή από εθνικές ρυθμιστικές αρχές για τα φάρμακα.
«Η αδειοδότηση της ΕΕ αναμένεται ανάμεσα στον Αύγουστο και τον Οκτώβριο 2021», αναφέρεται στο έγγραφο της ΕΕ, που επικαλείται τις εκτιμήσεις της Roche.