Την πίεση στις τιμές που προκαλούν τα υψηλά περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων, αλλά και την πολύ ήπια όπως εκτιμάται επίδραση των μισθών, μεταφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ειδικό κεφάλαιο στις Φθινοπωρινές της Εκτιμήσεις. Κρούει τον κώδωνα για την «μετάλλαξη» του πληθωρισμού που τροφοδοτείται πλέον από εγχώριους παράγοντες και όχι από το διεθνές περιβάλλον (τιμές ενέργειας, εισαγωγών κλπ). Τουλάχιστον αν δεν ισχύσει το «κακό» σενάριο για την εξέλιξη της σύρραξης στη Μ. Ανατολή.
«Τα εταιρικά κέρδη αναμένεται να συνεχίσουν να τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, αν και η συμβολή τους προβλέπεται να μειωθεί στις περισσότερες χώρες μετά το 2023» αναφέρει η Επιτροπή. Εξηγεί μάλιστα πως η υψηλότερη πίεση αναμένεται στην Ελλάδα, αλλά και στην Ουγγαρία, στην Πολωνία, στη Ρουμανία, στη Σλοβακία, στην Ελλάδα και στη Σλοβενία.
Μάλιστα, στο ίδιο ειδικό κεφάλαιο και σε σχετικό διάγραμμα, υπολογίζεται η συμβολή των εταιρικών κερδών μαζί με την συμβολή των φόρων στην πορεία των τιμών. Ο υπολογισμός γίνεται με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη και δείχνει πως περίπου τα 3/4 από την άνοδο τιμών οφείλονται στα εταιρικά κέρδη (κέρδος ανά μονάδα προϊόντος) και η υπόλοιπη επίπτωση της περιόδου 2023- 2025 σε παράγοντες όπως το κόστος εργασίας.
Αντίθετα, για τη συμβολή του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος που προβλέπεται να αυξηθεί το 2023 και να παραμείνει υψηλή το 2024 στις περισσότερες χώρες, για την Ελλάδα εκτιμάται μία σχετικά περιορισμένη επίδραση.
Το 2025, και οι δύο εγχώριοι παράγοντες που πυροδοτούν πληθωριστικές πιέσεις, πρόκειται να ομαλοποιηθούν, τουλάχιστον στις πιο πολλές χώρες, εκτιμάται. Σημειώνεται πως η Επιτροπή για την Ελλάδα στο πεδίο του πληθωρισμού αναμένει ότι φέτος θα είναι ελαφρά ταχύτερος (με άνοδο 4,3% από 4,2% που έβλεπε προηγουμένως). Για το 2024 αναμένει άνοδο κατά 2,8% από 2,4% προηγουμένως. Το 2025 εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί κατά 2,1% πάντα σε όρους εναρμονισμένου δείκτη. Στο κείμενο επισημαίνεται η επιμονή του πληθωρισμού, αλλά και η πολύ έντονη άνοδος τιμών στην αγορά ακινήτων.
Οι τιμές ακινήτων
Παράλληλα, η Επιτροπή, αναφέρεται και στις τιμές των κατοικιών που στην Ελλάδα συνεχίζουν να παίρνουν την ανιούσα, όταν στην ΕΕ υπάρχει η αρχή μιας υποχώρησης μετά από μια δεκαετία ανόδου Οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν ραγδαία σε ολόκληρη την ΕΕ την τελευταία δεκαετία, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Σταθερή αύξηση των τιμών συνεχίζει να καταγράφεται στην Ελλάδα όπως και στη Βουλγαρία, στην Κροατία, στην Πορτογαλία και στη Σλοβενία. Μάλιστα στην Ελλάδα η άνοδος το διάστημα που μελετάται (1ο εξάμηνο 2023), είναι η ταχύτερη ανά την ΕΕ. Αντίθετα, η πτώση του δείκτη ονομαστικών τιμών κατοικιών στην ΕΕ οφείλεται κυρίως στη σημαντική πτώση των τιμών στη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες, καθώς και σε ορισμένα μικρότερα κράτη μέλη.
Διαβάστε ακόμη:
- Καιρός: Νέα κακοκαιρία «εξπρές» το Σαββατοκύριακο – Πού θα χιονίσει
- Δήμητρα Ματσούκα: Παντρεύεται τον Πέτρο Κόκκαλη – Αυτή είναι η αναγγελία του γάμου τους
- Γουίλ Σμιθ: «Τον έπιασα να κάνει σεξ με τον Ντουέιν Μάρτιν» λέει πρώην βοηθός του
- Μαρτίκας: Χαμός με ρεπόρτερ του «Super Κατερίνα» – «Έχεις γίνει η νούμερο 1 κατίνα της τηλεόρασης»