Βρυξέλλες θέλουν να σταματήσουν τις γερμανικές πιέσεις προς τις χώρες – μέλη να ανταποκρίνονται σε ετήσιους στόχους μείωσης του χρέους, καθώς η Κομισιόν προετοιμάζεται για «σαρωτική» μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το προσχέδιο της νομοθεσίας, το οποίο αναμένεται να παρουσιασθεί αύριο (26/04) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα απαιτεί από τα κράτη – μέλη να μειώσουν το χρέος τους, μέσα σε ένα τετραετές χρονοδιάγραμμα, μία δυσκολότερη απαίτηση από αυτή που είχαν προτείνει αρχικά οι Βρυξέλλες. Ωστόσο, οι κανόνες δε θα ανταποκριθούν στην απαίτηση του Βερολίνου, το οποίο ζητά ακόμη αυστηρότερο δημοσιονομικό πλαίσιο.

Το νέο προσχέδιο δίδει στις χώρες – μέλη μεγαλύτερη ιδιοκτησία ως προς τα σχέδια μείωσης του χρέους τους. Ωστόσο, οι πιο συντηρητικές δημοσιονομικά χώρες, με την καθοδήγηση της Γερμανίας, ζητούν αυστηρότερα ελάχιστα κριτήρια για τη μείωση του χρέους, καθώς φοβούνται ότι το νέο καθεστώς θα είναι υπερβολικά χαλαρό.

Η ισχύς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ανεστάλη από τις αρχές του 2020, όταν «ξέσπασε» η πανδημία του κορωνοϊού. Οι διαμορφωτές πολιτικής της Ένωσης υποστηρίζουν ότι θα τεθεί ξανά σε λειτουργία το επόμενο έτος και γι’ αυτό βιάζονται για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του Συμφώνου εντός του τρέχοντος έτους, δίδοντας προτεραιότητα σε επενδύσεις για την «πράσινη» μετάβαση και ταυτόχρονα, αποφεύγοντας τα δρακόντεια μέτρα μείωσης του χρέους.

Η Κομισιόν ζητά να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με τα κράτη – μέλη για τη μείωση του χρέους τους, με βάση μία ανάλυση βιωσιμότητας, «χαράσσοντας» ένα σχέδιο δαπανών σε ορίζοντα τετραετίας, το οποίο ωστόσο να μπορεί να επιμηκυνθεί σε επτά χρόνια.

Το προσχέδιο απαιτεί από τις χώρες – μέλη να διασφαλίζουν ότι οι αναλογίες χρέους / ΑΕΠ θα είναι μειωμένες στα τέλη του αρχικού τετραετούς χρονοδιαγράμματος. Ακόμη, θα υποχρεούνται να διατηρούν τον ρυθμό αύξησης των δαπανών τους, χαμηλότερα από το μεσοπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης. Τα κράτη με υπερβολικά ελλείμματα θα εξακολουθούν να υποχρεούνται να τα μειώσουν κατά 0.5% του ΑΕΠ ετησίως.

Το συνολικό πακέτο είναι αυστηρότερο από αυτό που είχε προταθεί αρχικά από την Κομισιόν, στα τέλη του περασμένου έτους. Όμως, εξακολουθεί να υπολείπεται από τις απαιτήσεις της Γερμανίας για ετήσια μείωση του χρέους. Το Βερολίνο έχει προτείνει ότι η αναλογία χρέους / ΑΕΠ των πλέον χρεοκοπημένων χωρών θα πρέπει να υποχωρεί κατά 1% ετησίως. Για τις χώρες με λιγότερο επαχθές χρέος, η ελάχιστη απαίτηση θα είναι 0.5% ετησίως.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φοβάται ότι εάν οι απαιτήσεις μείωσης του χρέους είναι υπερβολικά αυστηρές, θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ανάπτυξη της οικονομίας. Οι προτάσεις της Κομισιόν θα πρέπει να εγκριθούν από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωκοινοβούλιο.

Διαβάστε ακόμη: