Το συνολικό χρέος της Γερμανίας ανέρχεται σε επίπεδο – ρεκόρ, ύψους 2.3 τρισεκατομμυρίων ευρώ, κυρίως εξαιτίας των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης και της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το χρέος ομοσπονδίας, κρατιδίων, Δήμων και κοινοτήτων στο τέλος του περασμένου έτους, έφθασε τα 2367.3 δισεκατομμύρια ευρώ, κατά 2% ή 46.1 δισεκατομμύρια ευρώ υψηλότερο σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021. Το ομοσπονδιακό χρέος αυξήθηκε κατά 4.6%, στα 1620.4 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία.

«Αυτό οφείλεται, κυρίως, στη συνεχιζόμενη αύξηση των απαιτήσεων χρηματοδότησης από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (WSF), ως αποτέλεσμα της πανδημίας των τελευταίων ετών και της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης», σύμφωνα με τους στατιστικολόγους.

Το ταμείο ιδρύθηκε το 2020 και επεκτάθηκε το 2022, προκειμένου να συμπεριλάβει τον αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης, ενώ, σημαντική είναι η επιβάρυνση και από το νεοσυσταθέν ταμείο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων. Το προηγούμενο έτος, πάντως, τα κονδύλια του ταμείου δεν είχαν ακόμη χρησιμοποιηθεί.

Τα ομόσπονδα κρατίδια, εκτός από τη Σαξονία – Άνχαλτ, κατάφεραν να μειώσουν τα χρέη κατά 5% συγκριτικά με το 2021. Αντίστροφα, οι υποχρεώσεις των Δήμων αυξήθηκαν κατά 4.4%.

Διαβάστε ακόμη: