Ξεκαθάρισε με τον πιο διαυγή τρόπο η Κομισιόν στην έκθεσή της για τα ενεργειακά στη χώρα μας, ότι θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών ενώ παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες η αντίστοιχη της ΔΕΠΑ Εμπορίας.
«Προχωράει» η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών
Η 10η έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης αναφέρεται στο αναθεωρημένο πλάνο ιδιωτικοποιήσεων στο χώρο της ενέργειας, στα θέματα της ΔΕΗ (γράφει για το ζήτημα της αντιμoνοπωλιακής πρακτικής αλλά δεν κάνει κουβέντα για τις αποζημιώσεις που δικαιούται η επιχείρηση από τις Βρυξέλλες με το πρόωρο «σβήσιμο» λιγνιτικών μονάδων όπως έγινε με Γερμανούς και Ολλανδούς) ενώ επικροτεί τη λύση-διέξοδο στο περίπλοκο θέμα της αποχώρησης της ιταλικής ΕΝΙ από την ΕΔΑ ΘΕΣΣ ώστε να προχωρήσει η πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση των Βρυξελλών, την άνοιξη υπήρξε συμφωνία μεταξύ ΔΕΠΑ Υποδομών και ΕΝΙ (οι Ιταλοί έχουν το 49% και τη διοίκηση της ΕΔΑ ΘΕΣΣ) για την πώληση του μειοψηφικού πακέτου.
Όπως μας είπε στέλεχος που εκπροσωπεί την ιταλική πλευρά: «η συμφωνία ΔΕΠΑ Υποδομών –ΕΝΙ προβλέπει ότι ο νέος ιδιοκτήτης της ελληνικής εταιρίας θα είναι υποχρεωμένος να αγοράσει και το 49% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Αυτό το γνωρίζουν ήδη οι υποψήφιοι αγοραστές, άσχετα αν το έμαθαν μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού.
Επίσης όλοι γνωρίζουν τον αλγόριθμο με βάση τον οποίο θα υπολογιστεί το πρόσθετο τίμημα που θα πρέπει να καταβάλει ο νέος ιδιοκτήτης της ΔΕΠΑ Υποδομών για το δικό μας 49% άρα όποιος το αποδέχεται προχωρά και …χτυπά τη ΔΕΠΑ Υποδομών».
Η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για το 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών έχει οριστεί για τις 15 Ιουλίου «χωρίς όμως να αποκλείεται παράταση στην ιδιωτικοποίηση αφού το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να περάσει νομοθετικές ρυθμίσεις με βάση τις οποίες θα ενοποιείται η περιουσιακή βάση των θυγατρικών της ΔΕΠΑ Υποδομών, δηλαδή των ΕΔΑ Αττικής και ΘΕΣΣ και της ΔΕΔΑ» μας λέει στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ προσθέτοντας πως «η ρύθμιση του ΥΠΕΝ θα ξεκαθαρίζει επίσης τι θα γίνει με τις αποσβέσεις των δικτύων διανομής όταν λήξουν οι άδειες των Εταιριών, αν δηλαδή θα ανακτηθούν ή όχι, ενώ εμείς πιστεύουμε πως νομοθετική ρύθμιση χρειάζεται και για την πώληση του 49% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ στη ΔΕΠΑ Υποδομών, αλλά άλλοι διαφωνούν και η τελική απόφαση ανήκει στον Υπουργό ΠΕΝ Κ.Σκρέκα».
Όπως έχουμε αναφέρει ήδη από το διαγωνισμό αποσύρθηκαν τα μεγάλα επενδυτικά funds (ΚΚR, Maquarie, First State Investenent) και οι Κινέζοι και έμειναν σε μονομαχία …στον ήλιο η ιταλική Italgas και ο τσεχικός όμιλος EPH.
Τι θα συμβεί με την ΔΕΠΑ Εμπορίας
Για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας σύμφωνα με την Κομισιόν τα πράγματα είναι επίσης ξεκάθαρα: ο διαγωνισμός έχει αναβληθεί επισήμως τουλάχιστον για το Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, λόγω της περίπλοκης δικαστικής εκκρεμότητας με τα ELFE (πρώην ΒΦΛ).
Η εκκρεμότητα αυτή πάντως σύμφωνα με νομικούς κύκλους θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη του 2022 οπότε η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση αναβάλλεται επ’ αόριστον προς μεγάλη απογοήτευση ορισμένων ιδιωτών που είχαν ετοιμάσει …μαχαιροπήρουνα για να την «καταβροχθίσουν».
Αναφορικά με την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας, το θέμα έχει κολλήσει στη ΡΑΕ που πρέπει να εκδώσει απόφαση για το σύστημα τιμολόγησης, αλλά και για ποιο τμήμα της αποθήκης θα υπάρχει πρόσβαση τρίτων, οπότε πάει και αυτή για το τέλος του χρόνου.
Τέλος για το θέμα της ΔΕΗ, στην έκθεση αναφέρεται πως η ελληνική κυβέρνηση και η Κομισιόν έχουν καταλήξει σε συμφωνία βάσει της οποίας τα επόμενα τρία έτη η ΔΕΗ θα προχωρήσει στην τμηματική πώληση λιγνιτικής παραγωγής μέσω διμερών συμβολαίων με ιδιώτες προμηθευτές.
Οι ποσότητες ενέργειας, οι οποίες θα διατίθενται σε τριμηνιαία ή ετήσια πακέτα θα ανέλθουν το 2021 στο 50% της λιγνιτικής παραγωγής του προηγούμενου έτους. Αντίστοιχα, το 2022 και το 2023 θα διαμορφωθούν σε ποσοστό 40% με βάση το προηγούμενο έτος.
Δεν αναφέρουν όμως κάτι οι κοινοτικοί γραφειοκράτες για την «αποζημίωση ταχείας απολιγνιτοποίησης και ζημιογόνου χρήσης των λιγνιτών» που δικαιούται η ΔΕΗ και την οποία έλαβαν γερμανικές και ολλανδικές βιομηχανίες σε αντίστοιχες περιπτώσεις.
Τα καλά και συμφέροντα που λένε…