Το είχε πεί εδώ και καιρό ο Πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης πως στη μεταβατική περίοδο μέχρι την πράσινη ενέργεια, οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ παραμένουν περιοδικά απαραίτητες για την ασφάλεια ηλεκτροδότησης.

Ακόμη κι όταν υπάρχει επάρκεια ισχύος, πρέπει να αποσοβηθούν προβλήματα αστάθειας τάσης που εμφανίζονται κυρίως στη Βόρειο Ελλάδα.

Μαθαίνουμε πως αυτό ακριβώς συμβαίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα, με συνέπεια να χρειάζεται να μπαίνουν στο σύστημα 2 λιγνιτικές μονάδες ολόκληρο τον Μάιο, παρά το υψηλό κόστος παραγωγής.

«Το αν θα μπούν οι λιγνίτες στο σύστημα και πόσο, εξαρτάται κάθε φορά από το συνολικό πρόγραμμα των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Αν το πακέτο μονάδων καλύπτει τις ανάγκες ευστάθειας, τότε ο Διαχειριστής δεν χρειάζεται να παρέμβει» μας λένε από τη ΔΕΗ και συνεχίζουν: «η Δυτική Μακεδονία όμως αποτελούσε το ενεργειακό κέντρο της χώρας, λόγω του λιγνίτη της ΔΕΗ το οποίο συμμετείχε στην ηλεκτροπαραγωγή με όρους αγοράς. Τώρα υπάρχει αστάθεια που πρέπει να καλυφθεί».

Σωστά τα λένε: είπαμε να μην προλάβουμε το τραίνο της πράσινης ενέργειας αλλά να μην χάσουν οι καταναλωτές το ρεύμα τους με πιθανό μπλάκ άουτ.