Ο προβληματισμός των εγχώριων και διεθνών παικτών για τις εκκρεμότητες με την Botas και τα ELFE που εγείρουν ζήτημα αποζημιώσεων 1 δις…
Δεν χωρεί αμφιβολία ότι στην κυβέρνηση επικρατεί μεγάλος προβληματισμός όσον αφορά στον διαγωνισμό για την ΔΕΠΑ Εμπορίου που έχει προβλεφθεί να διενεργηθεί κατά τους πρώτους μήνες του 2021!
Τα μηνύματα που μέχρι στιγμής λαμβάνονται από τους υποψήφιους επενδυτές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον προκαλούν προβληματισμό, καθώς οι υποψήφιοι φοβούνται να αναλάβουν ένα υπερβολικό ρίσκο, το οποίο πηγάζει από δύο πολύ σοβαρές νομικές εκκρεμότητες που έχει η ΔΕΠΑ με την τουρκική BOTAS κατ’ αρχάς και με την ελληνική ELFE στη συνέχεια. Ας τις δούμε αναλυτικά!
– Η νίκη στη διαιτησία, τα 200 εκατ. και η προσφυγή της Botas στην δικαιοσύνη
Πρώτον:
Τον Ιανουάριο του 2020 η ΔΕΠΑ πέτυχε μια πρωτοφανή δικαστική νίκη κατά της τουρκικής εταιρίας φυσικού αερίου Botas μετά από πολύχρονη δικαστική διαμάχη των δύο εταιριών στη Στοκχόλμη και στη Γενεύη ενώπιον του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου!
Η διένεξη αφορούσε στην τιμή του τουρκικού φυσικού αερίου προέλευσης Αζερμπαϊτζάν που παραδίδεται στα ελληνοτουρκικά σύνορα, η οποία (διένεξη) έληξε υπέρ των ελληνικών συμφερόντων και μάλιστα αναδρομικά!
Η απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου δικαίωσε επομένως την ΔΕΠΑ και της επιδίκασε ένα ποσόν της τάξης περίπου των 200 εκατ. ευρώ!
Η ΔΕΠΑ, υπό το πρίσμα της απόφασης αυτής, θεώρησε σκόπιμο να επιστρέψει προς τους πελάτες της ένα μεγάλο πόσον που προέκυψε από την διαιτησία, επί τη βάσει των ήδη υπογεγραμμένων συμβάσεων. Και κατά πληροφορίες, η επιστροφή προς το ισχυρό πελατολόγιο άγγιξε τα 150 εκατ. ευρώ!
Ωστόσο, το μείζον ζήτημα που εγείρεται την ώρα τούτη και επηρεάζει αναμφίβολα το επενδυτικό ενδιαφέρον εν όψει του διαγωνισμού είναι ότι η Botas προσέφυγε στα τακτικά δικαστήρια ως προς την απόφαση της διαιτησίας και διεκδικεί την δικαίωσή της. Μολονότι οι πιθανότητες δικαίωσης της τουρκικής πλευράς είναι περιορισμένες, εντούτοις υφίσταται σοβαρό ζήτημα νομικής εκκρεμότητας το οποίο θα γίνει μείζον σε περίπτωση τουρκικής δικαίωσης. Και αυτό γιατί μετά την επιστροφή 150 εκατ. στους πελάτες της η ΔΕΠΑ εάν η Τούρκοι δικαιωθούν θα πρέπει να τους καταβάλει 200 εκατ., ρευστότητα που προφανώς δεν υφίσταται στα ταμεία της.
Δεύτερον:
Η ΔΕΠΑ έχει μια πολύ σοβαρή υπόθεση ανοιχτή, η οποία αφορά στην δικαίωση της λιπασματοβιομηχανίας ELFE από το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, που με απόφασή του περιορίζει κατά 60 εκατ. τις οφειλές της ELFE, με το σκεπτικό ότι ο τρόπος υπολογισμού των τιμών φυσικού αερίου ήταν καταχρηστικός από την ΔΕΠΑ διότι η τιμή συνδέεται με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.
Η ΔΕΠΑ έχει ασκήσει έφεση επί της πρωτόδικης απόφασης. Ωστόσο το ζήτημα της δικαστικής αυτής διαμάχης είναι εξίσου μείζον, καθώς σε περίπτωση δικαίωσης της ELFE -κάτι που φέρεται να έχει σοβαρές πιθανότητες- θα εγερθούν αδιαμφισβήτητα αντίστοιχα ζητήματα και από άλλους σοβαρούς και μεγάλους πελάτες, καθώς για το ζήτημα αυτό δεν έχει παρέλθει 5ετία και κατά συνέπεια δεν έχει παραγραφεί! Οι πληροφορίες, μάλιστα, λένε ότι το ποσόν που αθροιστικά θα διεκδικηθεί ενδεχομένως να αγγίζει τα 800 εκατ. ευρώ!
Συμπερασματικά, υπό αυτές τις εξελίξεις και τις εκκρεμείς υποθέσεις, είναι προφανές πως ο διαγωνισμός θα πάει πίσω, αν όχι θα ακυρωθεί! Και αυτό διότι κανείς επενδυτής απέναντι σε δύο τόσο μεγάλες δικαστικές εκκρεμότητες δεν θα πάρει το ρίσκο. Άλλωστε, η ΔΕΠΑ Εμπορίας σήμερα δεν πιάνει τα 900 εκατ. που μια φορά κι έναν καιρό είχε δώσει η Gazprom για να την αποκτήσει. Σήμερα μιλάμε για 150-200 εκατ. το πολύ! Επομένως, δεν μπορείς ούτε να το σκέφτεσαι να πάρεις μια εταιρία σήμερα και αύριο να βρεθείς να χρωστάς 1 δισ.!!!