Η Κίνα αποκάλυψε σχέδια για το «πρώτο στον κόσμο» πυρηνοκίνητο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό άλμα στη ναυτιλιακή τεχνολογία.

Το KUN-24AP, που παρουσιάστηκε από την Jiangnan Shipyard στην έκθεση Marintec China 2023 στη Σαγκάη, ετοιμάζεται ώστε να είναι το μεγαλύτερο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που έχει κατασκευαστεί ποτέ, με χωρητικότητα 24.000 τυπικών εμπορευματοκιβωτίων.

Το βασικό χαρακτηριστικό αυτού του μνημειώδους σκάφους έγκειται στο σύστημα πρόωσής του – έναν πρωτοποριακό αντιδραστήρα τετηγμένου άλατος τέταρτης γενιάς που χρησιμοποιεί θόριο, ένα ραδιενεργό μέταλλο που είναι άφθονο και οικονομικά αποδοτικό στην Κίνα.

Αυτό σηματοδοτεί μια απόκλιση από τους παραδοσιακούς αντιδραστήρες ουρανίου, προσφέροντας βελτιωμένη ασφάλεια και απόδοση.

Σε αντίθεση με τους αντιδραστήρες ουρανίου που απαιτούν άφθονες ποσότητες νερού για ψύξη, ο αντιδραστήρας με βάση το θόριο λειτουργεί σε υψηλές θερμοκρασίες και χαμηλή πίεση, μειώνοντας τον κίνδυνο τήξης.

Ενώ οι πιθανές στρατιωτικές εφαρμογές της τεχνολογίας παραμένουν άγνωστες, η αποκάλυψη του πρώτου αντιδραστήρα της Κίνας που κινείται με θόριο νωρίτερα φέτος πυροδότησε εικασίες.

Ο αντιδραστήρας στην έρημο Γκόμπι αποτελεί μέρος των φιλόδοξων προσπαθειών της Κίνας να αναπτύξει προηγμένες πυρηνικές τεχνολογίες, με τους επιστήμονες να ισχυρίζονται ότι είναι προσαρμοστικό σε διάφορες εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένης της θαλάσσιας χρήσης.

Ενώ η Κίνα δεν είναι η πρώτη που εξερευνά πυρηνικά πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, ο σχεδιασμός της αντιβαίνει σε προηγούμενες προσπάθειες ναυπηγών στην Ιαπωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νότια Κορέα και την Ευρώπη.

Η ταχέως αναπτυσσόμενη ναυπηγική βιομηχανία της Κίνας είναι υπεύθυνη για πάνω από το 60 τοις εκατό των παγκόσμιων παραγγελιών νέων πλοίων φέτος, τοποθετώντας το έθνος ως ηγέτη στη ναυτιλιακή τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων των προηγμένων ναυτικών δυνατοτήτων.

Η αποκάλυψη του KUN-24AP έχει πυροδοτήσει συζητήσεις μεταξύ των στρατιωτικών ενθουσιωδών, με κάποιους να εικάζουν τον πιθανό ρόλο του ως προπομπού σε πυρηνικά στρατιωτικά πλοία.

Ωστόσο, το διάστημα συντήρησης του αντιδραστήρα τετηγμένου αλατιού με βάση το θόριο παρουσιάζει προκλήσεις για στρατιωτικές εφαρμογές, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη σκοπιμότητα προσαρμογής του σχεδιασμού για πολεμικά πλοία.

Διαβάστε ακόμη: