«Χρειάζεται να γίνει έλεγχος στους παρόχους ενέργειας. Δεν έχουν που να κρύψουν τα κέρδη τους. Από την άλλη εξαφανίζουν τα κέρδη των επιχειρήσεων. Το θέμα της ενέργειας καίει όλη την επιχειρηματική κοινότητα η οποία κινδυνεύει σχεδόν σε όλους τους κλάδους να απωλέσει την κερδοφορία της» επεσήμανε προς τους Υπουργούς Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, κ. Γιάννης Μασούτης, από τη διευρυμένη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητήριων Ελλάδας, από το Επιμελητήριο της Πιερίας.

«Αναλαμβάνω το ρόλο να σας επισημάνω ότι δεν υπάρχει άλλος δημοσιονομικός χώρος ώστε να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο οι επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν το ενεργειακό κόστος» ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση της οικονομίας λόγω της διεθνούς ύφεσης είναι δύσκολη αλλά η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα μέτρα για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Δίνονται κίνητρα για τη συνεργασία και την συγχώνευση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να σταθούν στον ανταγωνισμό» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις λαμβάνονται σχεδόν στο σύνολό τους έπειτα από υποδείξεις των Επιμελητήριων.

«Αρχές του χρόνου αλλάζει το καθεστώς τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας με αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τελική τιμή ηλεκτρισμού» δήλωσε η ευρωβουλευτής, κ. Μαρία Σπυράκη, η οποία παραδέχθηκε ότι η Ευρώπη έλαβε την απόφαση με καθυστέρηση.

Η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Ειδικότερα, ο κ. Μασούτης επεσήμανε ότι, στη χώρα μας οι άμεσες και έμμεσες ενισχύσεις ενάντια στις ανατιμήσεις στην ενέργεια, αγγίζουν ήδη τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Η κρατική επιδότηση του κόστους ενέργειας είναι η υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως ποσοστό του ΑΕΠ.Από την πλευρά της Κυβέρνησης, υπάρχει η δέσμευση για συνέχιση των μέτρων στήριξης, όπως ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό και από το βήμα της ΔΕΘ. Μέτρα στήριξης τα οποία όχι απλά θα πρέπει να ισχύσουν μέχρι να επανέρθει η κανονικότητα στην αγορά της ενέργειας, αλλά και διευρυνθούν με στόχο να καλύψουν τη μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού.

Είναι απόλυτα κατανοητό ότι η αντιμετώπιση μιας τέτοιας παγκόσμιας κρίσης είναι σαφώς περίπλοκη παρόλα αυτά, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι δημοσιονομικά βιώσιμο να απορροφά το κράτος επ’ αόριστο το σύνολο των αυξήσεων. Αντίστοιχα, όμως, δεν είναι βιώσιμο να πληρώνουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις αστρονομικά ποσά για την ενέργεια, χωρίς κρατική στήριξη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΕΕ, αν οι ανατιμήσεις ήταν της τάξης του 10% – 20% θα μπορούσαμε να περιοριστούμε σε μέτρα εξοικονόμησης. Αλλά καμία εξοικονόμηση δεν μπορεί να καλύψει το δεκαπλασιασμό των τιμών. Πάντως, χωρίς τις επιδοτήσεις, χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα είχαν οδηγηθεί στη χρεοκοπία και στη φτώχεια.

Όλοι πρέπει να προσαρμόσουμε την κατανάλωσή μας. Και οι περισσότεροι ήδη το κάνουμε. Δεν παύει να είναι όμως απαραίτητη η παρέμβαση του κράτους. Μια παρέμβαση που πρέπει να είναι προσωρινή και εντός των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Παράλληλα δε, ο κρατικός μηχανισμός θα πρέπει να λειτουργήσει και εποπτικά στην αγορά, καθώς παρατηρείται ότι ενώ οι διεθνείς τιμές στα καύσιμα έχουν μειωθεί, οι τιμές πώλησης παραμένουν το ίδιο υψηλές, δυσχεραίνοντας έτσι την αγορά και τα νοικοκυριά.

Παρά τις πρόσθετες πιέσεις που δημιουργεί αυτή η κρίση, πρέπει να συνεχίσουμε να προτάσσουμε τη δημοσιονομική αξιοπιστία της της ελληνικής οικονομίας και να επιμείνουμε στο στόχο για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023. Μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε βιώσιμες συνθήκες δανεισμού της χώρας και των επιχειρήσεων, σε μια περίοδο που το χρήμα γίνεται ακριβότερο και ακόμα πιο πολύτιμο για το Κράτος και τους πολίτες. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΚΕΕΕ ζητά από την κυβέρνηση:

Να συνεχίσει να στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες του προϋπολογισμού, μέχρι να επανέλθει η κανονικότητα.

Να λάβει μέτρα που δίνουν έμφαση στους πλέον ευάλωτους: στους οικονομικά ασθενέστερους, στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Να προχωρήσει σε λελογισμένες παρεμβάσεις για τη στήριξη των εισοδημάτων των πολιτών

Να προχωρήσει σε παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων, ώστε να διαχειριστούν τις οφειλές που δημιουργήθηκαν λόγω των διαδοχικών κρίσεων.

Η ΚΕΕΕ ζητάει, παράλληλα, από την κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειές της σε τρία επίπεδα:

στην προσαρμογή των ρυθμιστικών πλαισίων και αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στις αγορές – σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

στη θωράκιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, με επιτάχυνση επενδύσεων σε ΑΠΕ και χώρους αποθήκευσης ενέργειας, αλλά και με ενίσχυση των δικτύων διασύνδεσης

στην κινητοποίηση και υποστήριξη ιδιωτικών επενδύσεων σε συστήματα αυτοπαραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη: