Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, παρευρέθη στο Adam Smith Business School του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, όπου μίλησε σε φοιτητές και ακαδημαϊκούς σε εκδήλωση με θέμα: «Σχεδιάζοντας και υλοποιώντας οικονομική πολιτική σε εποχές προκλήσεων: Ελλάδα, 2019-2022».

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Υπουργός Οικονομικών παρουσίασε τους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής που σχεδίασε και υλοποιεί η Ελληνική Κυβέρνηση την τελευταία τριετία, επιτυγχάνοντας, παρά τις πρωτόγνωρες, εξωγενείς δυσκολίες- πολύ θετικά αποτελέσματα,όπως σημείωσε.

Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση υλοποίησε άμεσα κομβικές μεταρρυθμίσεις και πρωτοβουλίες

Ο Χρήστος Σταϊκούρας εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήριά του για τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β΄, ενώ ανάφερε ότι η θητεία του ως Υπουργού Οικονομικών υπήρξε εξαρχής γεμάτη προκλήσεις.

Όπως είπε: «Τον Ιούλιο του 2019, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αμέσως μόλις ανέλαβε καθήκοντα, έθεσε σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο, συνεκτικό σχέδιο, με στόχο την επίτευξη υψηλής, διατηρήσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, υλοποίησε άμεσα κομβικές μεταρρυθμίσεις και έλαβε φιλο-αναπτυξιακές νομοθετικές πρωτοβουλίες, που, μέσα σε μόλις τρεις μήνες, διαμόρφωσαν ένα ιδιαίτερα θετικό οικονομικό και επενδυτικό κλίμα.

Ωστόσο, στις αρχές του 2020, η πανδημία του κορωνοϊού αποτέλεσε για την Ελλάδα, όπως και για όλες τις χώρες, ένα ισχυρό σοκ, που επέβαλε τη λήψη μέτρων για την προστασία του εισοδήματος των πολιτών και τη διαφύλαξη του παραγωγικού ιστού της οικονομίας, διασφαλίζοντας παράλληλα τη δημοσιονομική αξιοπιστία της εφαρμοζόμενης πολιτικής και αξιοποιώντας τον μέγιστο βαθμό συντονισμού με τους εταίρους μας στην ευρωζώνη και την Ε.Ε».

Σταϊκούρας: Η δημοσιονομική στήριξη θα πηγαίνει χέρι-χέρι με τη δημοσιονομική υπευθυνότητα

«Σε εθνικό επίπεδο, προσπαθούμε να περιορίσουμε τον αντίκτυπο του τεράστιου ενεργειακού σοκ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μέσω επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ειδικά για τα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού», ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών και συμπλήρωσε ότι, για τον σκοπό αυτό, η Κυβέρνηση δημιούργησε έναν μηχανισμό αξιοποίησης των υπερκερδών των ενεργειακών εταιρειών, αξιοποίησε πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και πόρους του Κρατικού Προϋπολογισμού.

«Η χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ήταν μέχρι τώρα εφικτή επειδή, το 2022, είχαμε υψηλότερα του αναμενομένου δημόσια έσοδα, κυρίως χάρη στη μεγαλύτερη, σε σχέση με τις εκτιμήσεις, ανάπτυξη. Αυτό μας επιτρέπει να παρέχουμε αυτές τις ενισχύσεις, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους μας. Και κατ’ αυτόν τον τρόπο θα κινηθούμε στο μέλλον. Η δημοσιονομική στήριξη θα πηγαίνει χέρι-χέρι με τη δημοσιονομική υπευθυνότητα. Θα προσφέρεται στον μέγιστο δυνατό βαθμό, χωρίς να διακυβεύεται η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους μας», επισήμανε.

Ακόμη, ο  κ. Σταϊκούρας έκανε ειδική μνεία στην εντατική υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στην ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος, στη διατήρηση της ισχυρής μεταρρυθμιστικής δυναμικής και στην εφαρμογή μιας πολύ αποτελεσματικής στρατηγικής διαχείρισης του δημοσίου χρέους.

Στο σημείο αυτό, ανέπτυξε τα χαρακτηριστικά που πιστοποιούν τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και υπενθύμισε: «Όπως έχουμε ανακοινώσει, στο τέλος του έτους, θα προχωρήσουμε στην πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων που συνάφθηκαν στο πλαίσιο του 1ου προγράμματος προσαρμογής».

Διαβάστε ακόμη: