Η αύξηση των τιμών καταναλωτή στην Κίνα επιβραδύνθηκε τον Ιούνιο, ενώ οι τιμές των εργοστασίων παρέμειναν σε αποπληθωριστικό έδαφος, γεγονός που δημιουργεί ελπίδες για ισχυρότερες προσπάθειες τόνωσης της οικονομίας, στη σημαντική πολιτική συγκέντρωση του Κομμουνιστικού Κόμματος την επόμενη εβδομάδα.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,2% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας, σημειώνοντας υποχώρηση από την αύξηση 0,3% τον Μάιο και λιγότερο από την πρόβλεψη για αύξηση 0,4% που προέβλεπε δημοσκόπηση αναλυτών του Bloomberg.

“Ο κίνδυνος αποπληθωρισμού δεν έχει εξασθενίσει στην Κίνα”, δήλωσε ο Zhiwei Zhang, επικεφαλής οικονομολόγος της Pinpoint Asset Management. “Η εγχώρια ζήτηση παραμένει αδύναμη”.

Οι τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από την πτώση του κόστους των τροφίμων. Οι τιμές των φρέσκων λαχανικών μειώθηκαν κατά 7,3% σε ετήσια βάση κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, ενώ οι τιμές των φρούτων έπεσαν κατά 8,7% και εκείνες του βοείου κρέατος κατρακύλησαν κατά 13,4%.

Διαβάστε ακόμη