Σχέδιο για την επιβολή δασμών σε φτηνά προϊόντα που αγοράζονται από κινεζικές διαδικτυακές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των Temu και Shein, επεξεργάζεται η Κομισιόν, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν την έξαρση των υποβαθμισμένων, σύμφωνα με την ΕΕ, προϊόντων που προέρχονται από την Κίνα.

Υπερτριπλασιάστηκαν οι εισαγωγές

Πέρυσι, σύμφωνα με την Επιτροπή, εισήχθησαν στην ΕΕ 2,3 δισ. είδη κάτω από το αφορολόγητο όριο των 150 ευρώ. Οι εισαγωγές στο ηλεκτρονικό εμπόριο υπερδιπλασιάστηκαν σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τα 350.000 είδη τον Απρίλιο – ή σχεδόν δύο παραδόσεις ανά νοικοκυριό, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής.

Η Κίνα επωφελείται από τα επιδοτούμενα ταχυδρομικά έξοδα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι οικονομικά αποδοτικό να αποστέλλονται φθηνά αγαθά αεροπορικώς.

Οι διατάξεις θα ισχύουν για κάθε διαδικτυακό λιανοπωλητή που αποστέλλει σε πελάτες της ΕΕ απευθείας από χώρες εκτός του μπλοκ. Η Amazon με έδρα τις ΗΠΑ χρησιμοποιεί συνήθως πωλητές που έχουν έδρα στην Ευρώπη.

Ένα άλλο πιθανό μέτρο θα ήταν να καταστεί υποχρεωτική για τις μεγάλες πλατφόρμες η εγγραφή για πληρωμές ΦΠΑ στο διαδίκτυο, ανεξαρτήτως της αξίας τους.

Διαβάστε ακόμη