Ο σύμβουλος επί θεμάτων Εξωτερικής Πολιτικής της Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ, Σωτήρης Σέρμπος, σχολίασε το μπαράζ των παράνομων υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών και τη «μετάθεση στο μέλλον» των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τη στάση του πρωθυπουργού.

Αναλυτικά η δήλωση του Σωτήρη Σέρμπου

«Από την επαύριο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν  κατά την οποία ο Πρωθυπουργός έταξε νέο γύρο στρατιωτικών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ως ΠΑΣΟΚ-Κινημα Αλλαγής αναρωτιόμασταν στη βάση ποιας ατζέντας θα συζητήσουμε. Της διεθνούς νομιμότητας ή της αναθεωρητικής ατζέντας της Τουρκίας που εξακολουθεί να μιλάει για υπό όρους κυριαρχία μεγάλων ελληνικών νησιών; Μια ατζέντα που συστηματικά ξεδιπλώνει σε αέρα και θάλασσα. Με μπαράζ παράνομων υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών.

Απέναντι στο μείζον ζήτημα εθνικής ασφάλειας, ο Πρωθυπουργός εξέθεσε τη χώρα και υπονόμευσε την αξιοπιστία της. Και τώρα αποφασίζει, εμπρός όπισθεν! Για ακόμη μια φορά η Τουρκία θέτει την ατζέντα κι εμείς ευλαβικά την  παρακολουθούμε».

Μητσοτάκης: Ενημέρωσα τον Στόλτενμπεργκ για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του με τη Φινλανδή ομόλογό του, Σάνα Μαρίν,αναφέρθηκε και στην τουρκική προκλητικότητα που κορυφώθηκε με το μπαράζ υπερπτήσεων χθες στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης ανάφερε: «Μίλησα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτνεμπεργκ και τον ενημέρωσα για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Με επικίνδυνες υπερπτήσεις πάνω από Σάμο, Χίο, Κάρπαθο και άλλα ελληνικά νησιά. Και κατέστησα σαφές στον κ. Στόλντμπεργκ ότι αυτή η συμπεριφορά από είναι απαράδεκτη και μη αποδεκτή από έναν νατοϊκό εταίρο στη ΝΑ Πτέρυγα το ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία με τις προκλήσεις της, υπονομεύει την ενότητα του ΝΑΤΟ, την ώρα που πρέπει να παραμένουμε ενωμένοι. Αυτή η συμπεριφορά υπονομεύει την πρόοδο που κάναμε κατά τη συνάντηση μου με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Πρέπει να σταματήσει. Εμείς θα θέσουμε αυτό το ζήτημα σε όλα τα διεθνή φόρουμ. Η Τουρκία δεν έχει εναρμονιστεί με τις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει τα κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, και αυτή δεν είναι συμπεριφορά κράτους που επιθυμεί να είναι υποψήφιο μέλος της ΕΕ».

Οικονόμου: Απαράδεκτες οι τουρκικές προκλήσεις, δεν μένουν αναπάντητες

Νωρίτερα, σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου χαρακτήρισε απαράδεκτες τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο.

Ειδικότερα, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι συνιστούν παραβίαση της κυριαρχίας της χώρας και αυτό είναι μια πρόκληση που δεν μένει αναπάντητη.

Και πρόσθεσε ότι οι τουρκικές προκλήσεις «με κανένα τρόπο δεν συνάδουν με το πνεύμα και το περιεχόμενο της πρόσφατης συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο».

«Όλα αυτά δείχνουν ότι δεν είναι πρόσφορο το κλίμα για τις συναντήσεις για τα ΜΟΕ», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.