Στην “κόψη του ξυραφιού” συνεχίζει να κινείται η αγορά ακινήτων της Κίνας που αποτελεί και μια από τις βασικές “μηχανές” της οικονομίας της χώρας αφού συμβάλλει στο ΑΕΠ σε ποσοστό περίπου 30%.

Η επιχειρηματίας από τη Σαγκάη, Κέιτ Ρεν, ίσως ήλπιζε ότι αφού οι Κινέζοι ηγέτες χάραξαν την πολιτική τους γύρω από τον κλάδο του real estate το προηγούμενο διάστημα έχοντας σύνθημα «τα σπίτια είναι για να ζεις, όχι για κερδοσκοπία» κάποιοι θα θελήσουν να κάνουν προσφορά για τα ακίνητά της, όμως ακόμη δεν έχει λάβει ούτε ένα τηλεφώνημα.

«Δεν ζω πια στη φαντασία», είπε η Ρεν, η οποία είχε έξι διαμερίσματα και προσπαθεί να πουλήσει τα δύο τελευταία από αυτά. «Οι ένδοξες μέρες των γρήγορων κερδών έχουν περάσει». Οι κορυφαίοι ηγέτες της Κίνας εισήγαγαν για πρώτη φορά αυτή τη φράση στην ετήσια συνάντησή τους για την οικονομία τον Δεκέμβριο του 2016, σηματοδοτώντας την αρχή μιας σειράς αυστηρότερων κανόνων στην αγορά ακινήτων που τελικά οδήγησαν στο σκάσιμο της φούσκας το 2021.

Η αγορά, ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει πειστεί ότι ο κλάδος έχει κάνει στροφή, με τους κτηματομεσίτες να αναφέρουν υποτονικές συναλλαγές ακόμη και στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Αυτό υποδηλώνει ότι η ύφεση οφείλεται σε πιο θεμελιώδεις παράγοντες από οποιεσδήποτε άμεσες ρυθμιστικές ανησυχίες και, ως εκ τούτου, μπορεί να χρειαστεί να διαρκέσει περισσότερο.

“Χλιαρή” ζήτηση για κατοικίες

«Η ζήτηση για κατοικίες μπορεί να μην ανακάμψει τόσο πολύ όσο θα περίμεναν οι αγορές για διάφορους λόγους: την αργή αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών, την αδύναμη εμπιστοσύνη για το μέλλον, την κληρονομιά των ημιτελών κατοικιών, τη μείωση του πληθυσμού, την πτώση των τιμών των κατοικιών σε πολλές πόλεις», δήλωσε ο Ting Lu, Chief Economist της Nomura. 

Ο δείκτης των developers της ηπειρωτικής χώρας του Χονγκ Κονγκ, που αποτελείται κυρίως από ιδιωτικές εταιρείες, έχει υποχωρήσει περίπου 30% εφέτος. Οι ιδιοκτήτες πολλών ακινήτων είπαν στο Reuters ότι είτε προσπαθούσαν να πουλήσουν είτε ότι δεν βιάζονται να εισέλθουν ξανά σε μια αγορά που για αυτούς ήταν η κύρια οδός για να κάνουν αποταμίευση. “Υπάρχει μια εκτεταμένη έλλειψη εμπιστοσύνης για το μέλλον. Η ανάκαμψη μετά την πανδημία είναι κατώτερη των προσδοκιών”, δήλωσε η Sophia Chen, δικηγόρος πνευματικής ιδιοκτησίας στη Σαγκάη, η οποία έχει οκτώ ακίνητα, κυρίως στη Σαγκάη, αλλά δεν έχει αγοράσει ακίνητα από το 2018.

Διαβάστε ακόμη: