Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε ταχύτερα από το αναμενόμενο τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, καθώς η χώρα βγήκε από τους σκληρούς περιορισμούς κατά της πανδημίας του Covid. Σε σύγκριση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο πριν, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας αυξήθηκε κατά 4,5%.

Ο βασικός δείκτης μέτρησης της οικονομικής δραστηριότητας προήλθε από την ώθηση των δαπανών των νοικοκυριών και την αύξηση της δραστηριότητας των εργοστασίων. Το Πεκίνο δεσμεύτηκε να ενισχύσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο όταν άρει τα μέτρα για τον κορωνοϊό τον Δεκέμβριο.
Επίσης σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία που είδαν το “φως” της δημοσιότητας για τον μήνα Μάρτιο οι λιανικές πωλήσεις, βασικός δείκτης της κατανάλωσης των νοικοκυριών, αυξήθηκαν κατά 10,6%, σε ετήσια βάση.

Την ίδια στιγμή, η παραγωγή από τα εργοστάσια της χώρας αυξήθηκε κατά 3,9%, αν και αυτό έμεινε ελαφρώς πίσω από τις προβλέψεις των αναλυτών της αγοράς.

Ανοδος στα αεροπορικά ταξίδια

Εν τω μεταξύ, υπήρξαν επίσης ενδείξεις ισχυρής ανάκαμψης για τον κλάδο των αεροπορικών εταιρειών της χώρας. Τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Κίνας έδειξαν ότι περισσότερα από 45 εκατομμύρια επιβάτες ταξίδεψαν με αεροπλάνο τον περασμένο μήνα, σχεδόν τριπλάσια αύξηση σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Οι επενδυτές περίμεναν με ανυπομονησία τα στοιχεία για να δουν την ισχύ της ανάκαμψης της Κίνας μετά την άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό από την κυβέρνηση. Το Πεκίνο έχει χαλαρώσει επίσης την τριετή καταστολή σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και κατασκευαστές ακινήτων.

Ωστόσο, ο Dan Wang επικεφαλής οικονομολόγος της Hang Seng Bank Με έδρα την Κίνα είπε στο BBC ότι, ενώ τα τελευταία στοιχεία είναι ισχυρά, αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης είναι απίθανο να συνεχιστεί. «Η ζήτηση στη μεταποίηση μπορεί να μειωθεί, κάτι που δεν μπορεί να διατηρήσει μια έκρηξη στις εξαγωγές επειδή η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται αντί να επιταχύνεται», πρόσθεσε.

Οι αρχές, συμπεριλαμβανομένης της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, έχουν υποσχεθεί να αυξήσουν τη στήριξη προς με σκοπό να ενισχύσουν την οικονομία της χώρας για να βοηθήσουν στον περιορισμό της ανεργίας, αλλά είναι περιορισμένα σε ποια μέτρα μπορούν να λάβουν. Πέρυσι, η ανάπτυξη του ΑΕΠ της Κίνας μειώθηκε σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και σχεδόν μισό αιώνα λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Διαβάστε περισσότερα