H οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε ελαφρώς λιγότερο από ό,τι αναμενόταν το τέταρτο τρίμηνο, εν μέσω σταθερών πιέσεων από τις αδύναμες δαπάνες και την πτώση της αγοράς ακινήτων, αν και η ανάπτυξη για το 2023 κατάφερε να ξεπεράσει οριακά τους κυβερνητικούς στόχους.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 5,2% σε ετήσια βάση το τρίμηνο έως τις 31 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που δόθηκαν την Τετάρτη. Η μέτρηση ήταν χαμηλότερη από τις προσδοκίες για ανάπτυξη 5,3%, αλλά βελτιώθηκε από το 4,9% που είχε σημειωθεί το προηγούμενο τρίμηνο.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1% σε τριμηνιαία βάση, όπως αναμενόταν, αλλά επιβραδύνθηκε από την ένδειξη 1,3% του προηγούμενου τριμήνου.

Ετήσια ανάπτυξη

Το συνολικό ΑΕΠ της Κίνας για το 2023 διαμορφώθηκε στο 5,2%, ελαφρώς πάνω από την πρόβλεψη του Πεκίνου για 5%. Ενώ η ανάπτυξη επιταχύνθηκε απότομα από το θλιβερό 3% που παρατηρήθηκε το 2022, το ισχυρότερο ποσοστό οφείλεται επίσης σε χαμηλότερη βάση σύγκρισης, δεδομένου ότι η χώρα εξακολουθούσε να παλεύει με την πανδημία COVID-19 μέχρι τις αρχές του 2023.

Τα στοιχεία της Τετάρτης έδειξαν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου εξακολουθούσε να αγωνίζεται για να πραγματοποιήσει μια πιο δυναμική ανάκαμψη από τρία χρόνια αποκλεισμού, καθώς η ανάκαμψη μετά το COVID απέτυχε σε μεγάλο βαθμό να υλοποιηθεί το 2023.

Διαβάστε ακόμη: